Hlavní navigace

Snížení platu bez dohodnutých bonusů

  • (neregistrovaný)

    17. 10. 2014 14:51

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak postupovat, pokud mi zaměstnavatel sníží základní plat a nevyplatí dohodnuté bonusy, uvedené ve smlouvě.

    Fixní plat  stanovený ve smlouvě mi byl společně s kolegyní navýšen, ovšem bez písemného zakotvení a více než rok vyplácen jako základní mzda. Poté mi byl snížen a kolegyni zůstal, rozdíl byl 18 000 Kč. Nadřízený tvrdil, že je to dočasné opatření, ovšem trvá již 2 roky. Další kolega na stejné pozici pak má plat o 35 000 kč větší.

    Při nástupu mi byly nadřízeným ústně slíbeny bonusy za každoměsíční činnost - sledování nežádoucích účinků léků. Tuto činnost kolegové nedělají, přesto nadřízený se ohodnocení této činnosti vyhýbá.

    Další  věcí jsou nevyplacené bonysu, stanovené písemně ve smlouvě, nadřízení toto odbyl s tím, že nic nedostaneme.

    Čtvrtým bodem je písemná dohoda na vyplacení částky 90 000 Kč za mimořádnou práci při převodu dat do firemního systému. Nadřízení mě poté dostavil do role, kdy řekl, že mám dražšší služební vozidlo než kolegyně, proto bych se měl této částky vzdát. Poté co slíbil, že mi zvýší měsíční plat o 5000 Kč, jsem ústně souhlasil. Bohužel po 4,5 letech slíbené zvýšení platu ( od 1.1.2011) nenastalo a nadřízený - majitel firmy - mi řekl, že si to nepamatuje a mám to přičíst jeho stáří.

    Kráčí o malou českou společnost zabývající se distribucí léků, která bohužel celou řadu věcí řeší zcela nestandardně.

    Doklady pro konkrétní situaci mám k dispozici.

    Vždy jsem byl loajální zaměstnanec ( mám v prodeji léků 20letou zkušenost), pořád jsem doufal, že majitelé své závazky dodrží, ale hranice akceptovatelného chování byly překročeny.
    Prosím proto o radu, jak postupovat.

    Děkuji a přeji pěkný den.MUDr. Miroslav Duda

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 10. 2014 18:25

      bez přezdívky

      Dobrý den,
      co se týká prvotního zvýšení a následujícího snížení Vaší mzdy, ze zákoníku práce plyne, že pokud je mzda stanovena přímo v pracovní smlouvě, je to výsledek dohody zaměstnavatele a zaměstnance. Má-li pak v průběhu pracovního poměru dojít ke změně výše mzdy, musí tak učinit formou písemného dodatku k pracovní smlouvě, resp. písemnou dohodou, tedy na základě dobrovolné vůle obou smluvních stran. Zvýšení nebo případně i snížení mzdy bude tak výsledkem dohody smluvních stran. Jestliže došlo ke zvýšení mzdy bez písemného zakotvení v pracovní smlouvě (formou dodatku), pak šlo o neplatnou dohodu smluvních stran. Následné snížení mzdy pak jakoby "napravilo" předchozí neplatný vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. V tuto chvíli se tedy není proti čemu bránit, napříště pokud Vám zaměstnavatel bude chtít navýšit mzdu, ať tak učiní v písemné formě prostřednictvím dodatku k pracovní smlouvě. Pokud by se později rozhodl Vám mzdu snížit, musel by se s Vámi opět písemně dohodnout a pokud by tak neučinil, bylo by jeho jednání protiprávní.
      Bonusy či prémie jsou nenárokové složky mzdy a stávají se nárokovou složkou až ve chvíli, kdy zaměstnavatel rozhodne o jejím přidělení. Jestliže zaměstnavatel rozhodne, že bonusy se přidělovat nebudou, není jeho jednání v rozporu se zákonem. Což však neznamená, že by zaměstnavatel mohl s nenárokovou složkou mzdy libovolně disponovat, resp. činit rozdíly mezi jednotlivými zaměstnanci i v případě, že podmínky pro přiznání bonusu splnili všichni bez rozdílu (např. zaměstnavatel se nesmí dopustit nerovného zacházení v oblasti odměňování zaměstnanců, pokud by všichni zaměstnanci splnili podmínky pro vyplacení bonusu, ale vyplacen by byl jen několika z nich).
      K písemné dohodě, kterou jste uzavřel se zaměstnavatelem, na vyplacení určité částky za mimořádnou práci, lze obecně říci, že pokud jste splnil řádně a včas to, k čemu jste se v dohodě zavázal, pak má druhá smluvní strana povinnost Vám za toto plnění zaplatit sjednanou částku. Pro detailnější posouzení, zda je částka z dohody vymahatelná či nikoli, by bylo třeba dohodu vidět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).