Re: POMOZTE ZOUFALCI
Jestliže uplatňujete v roce 2005 výdaje %, evidujete pouze příjmy.
Řekla bych, že má d. poradce pravdu a musíte si o ty závazky zvýšit základ daně. Ale třeba se jěště někdo ozve a vyvrátí to.
Pokud jde o zásoby, těch si při paušálu nevšímáte, taktéž závazků a pohledávek. Toto dodaňování se dělá jen při přechodu.Započítávají se pouze příjmy, tedy co bylo zaplaceno
Ano, omlouvám se, myslela jsem zásoby vzniklé v roce 2005.
Zásoby z roku 2004, které byly prodány, použijete na snížení základu daně.
Ilonko, vážím si Vašich odpovědí a trpělivosti, kterou s námi máte. Chápu tedy dobře Vaše stanovisko, že při přechodu na paušální výdaje v roce předcházejícícm 2004 zvýším základ daně o zásoby a snížím o závazky, a v roce kdy paušální výdaje uplatňuju poprvé,tj.2005 základ daně snížím o zásoby a zvýšim o závazky z r.2004, pokud byly v r.2005 uhrazeny?
dodanene zavazky 04?
ano, tak to chapu ja - ty zasoby se tu dlouho neresily (pouze pohledavky), padla na ne rec nekdy minuly tyden a ja si myslim, ze by se s nimi melo nakladat stejne jako s pohledavkami, tedy v roce uhrady je musim vyloucit z dan. uznatelnych prijmu neb jsou uz dodaneny...
U tech zavazku uz takovou jistotou bohuzel neoplyvam - kdyz v r. 05 zaplatim uz zdaneny zavazek (z 04), tak to jsou pro me nedanove vydaje .... ale jelikoz ty % vydaju se pocitaji z prijmu, tak mi muze byt celkem jedno, jake jsem mela vydaje, ne?
Pokud zaklad dane zvysim o zaplacene zavazky, tak to vlastne budu danit podruhe..... tohle mi teda popravde zatim hlava nebere.....
Ale treba se ozve nekdo s vetsimi zkusenostmi....
Re: dodanene zavazky 04?
Musím konstatovat, že hovoříte jako první, možná ze 20 lidí pohybujících se v daňové oblasti s kým jsem problém diskutovala, kdo hovoří mojí řečí a trefil hřebíček na hlavičku. Všichni se zajímají stále o pohledávky a zásoby a závazky neřeší. Když se do diskuse nyní nikdo nepřidá, hodím udičku později.
Zároveň se Vám omlouvám za duplicitní žádost o vyjádření se k tematu na jiném místě ve foru. Odpovídala jsem tak dříve, než jsem četla tyto řádky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
28. 3. 2006 9:38
V roce 2004 jsem vedla daňovou evidenci, k 31.12 2004 mám v evidenci pouze závazky a zásoby materiálu. V roce 2005 jsem přešla na paušální výdaje, výdaje uplatňuji jako % z příjmů. 2004.
Za rok 2004 jsem podala dodatečné přiznání, kde jsem upravila základ daně - snížila o závazky a zvýšila o zásoby.
V roce 2005 jsem všechny závazky uhradila. Musím opačně upravit základ daně v roce 2005, tj. zvýšit ZD o závazky z r.2004, uhrazené v r.2005. A co udělat v r.2005 s již zdaněnýma zásobama z r.2004? POMOZTE ZOUFALCI DOŘEŠIT DP.
Daňový poradce mi nutí myšlenku, že musím zvýšit ZD v r.2005 právě o tyto závazky, neboť prý bych měla jedny výdaje uplatněny 2x., jednou v loni jako skutečné a jednou letos jako % z příjmu. (Paušál údajně v sobě i obsahuje veškeré náklady a tedy i ty úhrady loňských závazků).
A já se s tím nemohu smířit, já bych závazky úplně ignorovala a nic s nima nedělala, pouze bych snížila v r.2005 základ daně o zásoby 2004.