Růžový papír - základní sleva na poplatníka

• (neregistrovaný)

23. 10. 2014 8:51

Dobrý den,
    v novém zaměstnání jsem dostala tzv. "růžový papír" se slovy "poraď si s vyplněním sama". Více méně vše chápu, jediné, čemu pořád nerozumím je, zda mám hned v 1.bodě přeškrtnout -uplatňuji- nebo -neuplatňuji-; nejsem studentem, nejsem držitelem ZTP, nemám děti, nemám manžela atd.. tudíž na tohle slevu neuplatňuji. Ale jde mi o základní slevu na poplatníka - znamená tedy to, že když růžový papír jen vyplním, podepíšu a v 1. bodě uvedu, že neuplatňuji (protože z žádných níže uvedených důvodů opravdu neuplatňuji) slevu, bude mi ta základní (2070kč) uplatněna? Nebo musím uvést, že uplatňuji (i když žádné níže uvedené důvody nemám)?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 10. 2014 9:36

Lada (neregistrovaný)

Bod 1 se vztahuje pouze a jedině k základní slevě na dani na poplatníka (2070 Kč). Takže musíte vždy uvést rok a přeškrtnout "neuplatňuji" (tj. aby platilo to "uplatňuji"), jinak tuto slevu nedostanete. Slevy na invaliditu, ZTP a studenta jsou pod bodem 2 a daňové zvýhodnění na děti pod bodem 3. Kdybyste některou z nich chtěla uplatnit, musela byste zaškrtnout a vyplnit kolonky u příslušného bodu. Což není Váš případ, takže si těchto kolonek nebudete všímat.

Prohlášení se podepisuje na straně 2 do rámečku s nadpisem "potvrzuji pravdivost a úplnost údajů uvedených v tomto prohlášení", kde se uvádí "na zdaňovací období" (vyplnit rok), "datum" (datum podpisu) a podpis. Strany 3 a 4 se budou vyplňovat teprve až (jestli) budete zaměstnavatele žádat o provedení ročního zúčtování. Za tímto účelem Vám musí dát růžový dvojlist k vyplnění a podpisu počátkem příštího roku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).