Zapeklitý problém !!!

• (neregistrovaný)

28. 3. 2006 12:20

Zjistil jsem takový zapeklitý problém, z kterého nevím jak ven. Vedeme DE OSVČ, oprava aut, někdy v únoru 2005 nam na BÚ došla úhrada ve výši 20000 kč z pojištovny, nedošlo ani vyjádření k čemu to je, asi po 2 měsících jsem žádala o vysvětlení a zjistila, že pojištovna uhradila pojistku na automobil, který má být spravován u nás. Ale podnikatel mi žádnou fakturu nedal, prostě asi to udělali bez faktury, tak jsem to v evidenci označila, jako že příjem na BÚ je nedňový příjem, a pak výdej jako že jsem to dané osobě navrátili tedy nedaňový výdej, ovšem jak nad tím přemýšlím je to pěkná blbost když příjdou na kontrolu z FÚ, klidně toho chlápka můžou kontaktovat a ten jim vyvalí, že se to u nás opravovalo. Tak co teď, mám se s chlápkem domluvit, nebo třeba ještě vystavit teď v roce 2006 fakturu, že se oprava uskutečnila až teď, protože všechno předělávat tedy přiznání za rok 2005 se mi nechce. Děkuji za názory

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2006 9:36

Pavla (neregistrovaný)

Re: Zapeklitý problém !!!
      Jakého jsi pohlaví ?
      Ale k problému. Pokud jsem to správně pochopila, tak jste opravovali auto.Za opravu jste snad vystavili doklad (fakturu nebo příjmový doklad) např. na 25000,-Kč (to je váš zdanitelný příjem,v případě že jste peníze obdrželi). Na doklad jste měli uvést, že 20000,-Kč již bylo uhrazeno a k zaplacení 5000,-Kč a ty
      vybrat od zákazníka. Pokud vám zákazník zaplatil celých 25000,-Kč
      (protože jste v té době ještě o těch 20000,-Kč nevěděli), pak jste mu měli těch 20000,-Kč vrátit a vystavit na ně výdajový doklad, který by snižoval váš základ daně. Pokud jste od zákazníka vybrali 25000,-Kč a ještě si nechali oněch 20000,-Kč, tak jste ho o ně okradli.

• 30. 3. 2006 8:23

Hanka (neregistrovaný)

Souhlasím s Pavlou. Ale Honzovi /nebo jí/ jde spíš o to, že faktura za opravené auto vystavena nebyla /oprava byla provedena na černo bez dokladu/. Bez dodatečného přiznání na tom už asi nic nespravíte. V roce 2005 jste měla příjem pojistky zaúčtovat jako daňový příjem a zákazníkovi doúčtovat zbytek opravy. Teď se dá ale už těžko radit. Když uděláte dodatečné přiznání, v případě kontroly bude FÚ zajímat důvod, proč jste dod.přizn. dělali, a když to necháte být, tak v případě kontroly bude FÚ zajímat nedaňový příjem.

• 31. 3. 2006 10:13

Pavla and Honza (neregistrovaný)

Děkujeme za rady,
      daný dotaz jsme smolili oba tedy já a pan vedoucí :), takže jsme si to pak nepřečetli a takto humorně jsme tam měli dvě pohlaví v jedné osobě.
      Ohledně toho problému, to je tak jak chápe paní Hanka, my právě tu fakturu nevystavili a vlastně máme příjem, který jsem měli zdanit, jedná se o příjem, který došel na BÚ od pojištovny, udělali jsem to tak, jako že jsem se s poškozeným nedomluvili na finančních podmínkách a částku mu vyplatili. No je to teda takové pofidérní, ale už fakt nevím, děkuji s pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).