Re: Nařídila mi firma přesčas
Zde jsou podstatné informace, a to dle zákoníku práce:
- Prací přesčas je práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn.
- Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen ve výjimečných případech, jde-li o vážné provozní důvody, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, a to i na dny pracovního klidu.
- Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než osm hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
A protože každá práce musí být finančně ohodnocena, nesmí se ani práce přesčas provádět zadarmo. Pouze v případech, kdy se práce přesčas dělá pro tzv. napracování volna, pak není placena.
Re: Nařídila mi firma přesčas
Zapoměl jste uvést ale to hlavní, že je důležité, zda nemá v pracovní smlouvě ujednání, že mzda je stanovena včetně případné práce přesčas.
Re: ještě prosím §§
>>>Dostala jsem přikaz, chodit do práce v sobotu na 8,5
>>>hodiny a z loajality k firmě zdarma.Mají na to právo
>>>?
>>
>>Zde jsou podstatné informace, a to dle zákoníku
>>práce:
>>
>>- Prací přesčas je práce konaná zaměstnancem na
>>příkaz
>>zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou
>>týdenní pracovní dobu vyplývající z předem
>>stanoveného
>>rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu
>>pracovních směn.
>>- Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen ve
>>výjimečných případech, jde-li o vážné provozní důvody,
>>a
>>to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma
>>směnami, a to i na dny pracovního klidu.
>>- Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit
>>více než osm hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin
>>v
>>kalendářním roce.
>>
>>A protože každá práce musí být finančně ohodnocena,
>>nesmí se ani práce přesčas provádět zadarmo. Pouze v
>>případech, kdy se práce přesčas dělá pro tzv.
>>napracování
>>volna, pak není placena.
>
>
>Zapoměl jste uvést ale to hlavní, že je důležité, zda
>nemá v pracovní smlouvě ujednání, že mzda je stanovena
>včetně případné práce přesčas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 3. 2006 7:42
Dostala jsem přikaz, chodit do práce v sobotu na 8,5 hodiny a z loajality k firmě zdarma.Mají na to právo ?