Re: Rodičovská x neplacené volno
Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a je maximálně do 3 let dítěte, déle nelze. Takže buď musíte den po třetích narozeninách nastoupit zpět do práce nebo, pokud ještě nechcete nastoupit, domluvit se zaměstnavatelem, aby Vám dal jiné volno. A to jiné volno se nazývá neplacené volno. Záleží pouze na zaměstnavateli, zda bude souhlasit nebo ne. Pokud bude souhlasit, můžete si navzájem domluvit volno jak dlouho potřebujete - délka neplaceného volna není nikde omezena, záleží jen na tom, co si spolu domluvíte. Domluvu o délce neplaceného volna stvrdíte písemně. Po dobu povoleného neplaceného volna jste zaměstnancem, platí Vaše pracovní smlouva. Pokud v době neplaceného volna onemocníte, nemáte nárok na nemocenskou. Rodičovský příspěvek je státní dávka, náleží do 4 let dítěte a vůbec není závislá na tom, zda jste doma nebo chodíte do práce. Jediná podmínka pro jeho pobírání je nedávat dítě do 3 let do školky na více než 5 dní v měsíci. Dítě starší 3 let lze dávat do školky na 4 hodiny denně každý den.Pokud tyto podmínky splníte, budete pobírat rodičovský příspěvek. A jako poživatel rodičovského příspěvku jste pojištěna státem, takže ani Vy ani zaměstnavatel v době Vašeho neplaceného volna žádné pojištění neodvádí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 3. 2006 15:23
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak je to s tzv. "prodlouženou RD". Nedávno jste to tady řešili, ale zajímalo by mě zo i z jiných hledisek.
Pokud bude mít dcera v dubnu 3 roky a já se se zaměstnavatelem domluvím na tom, že nastoupím až v září, budu mít od dubna neplacené volno, ale zůstanu v PP, že? Jak to bude s placením sociálního a zdravotního pojištění? Pokud budu stále pobírat rodičovský příspěvek (dítě nedám do školky), je za mě plátcem pojistného stát ? Na jak dlouho je možno sjednat neplacené volno? Šlo by to i na rok, než bude mít dcera 4 (pokud by ovšem zaměstnavatel souhlasil)?
A musím mít dohodu o neplaceném volnu se zaměstnavatelem sjednanou písemně?
Děkuji za odpovědi.