Abcence v práci bez udání důvodu

• (neregistrovaný)

4. 4. 2006 11:51

Adobrý den!
    Chtěla jsem se zeptat jaký postih může být dán zaměstnanci za to, že nepřišel do práce bez udání důvodu.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 4. 2006 12:04

x (neregistrovaný)

Re: Abcence v práci bez udání důvodu
      Postih je takovy, ze se ziska takzvane "acko", ktere predstavuje mam dojem minus tri dny dovolene... vice techto "acek" je brano za hrube poruseni pracovni kazne, s nadledkem rozvazani pracovniho pomeru. V zapoctovem listu je poruseni pracovni kazne uvedeno :o(

• 4. 4. 2006 12:10

Olga Procházková (neregistrovaný)

Děkuji nevite kde bych to mohla najít v zákoníku práce?

>Postih je takovy, ze se ziska takzvane "acko", ktere
      >predstavuje mam dojem minus tri dny dovolene... vice
      >techto "acek" je brano za hrube poruseni pracovni kazne,
      >s nadledkem rozvazani pracovniho pomeru. V zapoctovem
      >listu je poruseni pracovni kazne uvedeno :o(

• 4. 4. 2006 12:28

x (neregistrovaný)

To, co jsem Vam psala uplne poprve mam z ust pravnika, ktery mi toto nedavno rekl. Jelikoz mi zamestnavatel odmitl podepsat rozvazani pracovniho pomeru dohodou, chtela jsem to resit takto. Jedine, co jsem ted v zakoniku prace nasla je § 53 a v komentari z judikatury R51/1970 se o hrubem poruseni pracovni kazne pise. Vice opravdu nevim.

• 4. 4. 2006 14:28

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud zaměstnanec neomluveně zamešká směnu nebo část směny, může mu zaměstnavatel zkrátit nárok na dovolenou o 1 -3 dny (podle uvážení) za každou neomluveně zameškanou směnu. Zameškané části směn se sčítají. Viz.nařízení vlády 108/1994 Sb, §11 odst. 2. Dále zaměstnavatel posuzuje, zda došlo k méně závažnému nebo hrubému porušení pracovní kázně. To je individuální a záleží to na druhu práce. Když např. nepřijde uklízečka, jde o méně závažné porušení, za které dostane napomenutí (a za více napomenutí je pak buď výpověď nebo zrušení poměru). Pokud by nepřišel třeba hlídač, jde o hrubé porušení, za které může dostat okamžité zrušení poměru podle § 53. Také na pracovníkovi může zaměstnavatel vymáhat způsobenou škodu. Prostě vždy záleží na posouzení, jaká škoda byla způsobena (např. nepřijde řidič, k zákazníkovi se včas nedostane zboží a je z toho pro dodavatele penále), nebo jaká škoda mohla být způsobena - např. bude chybět hlídač (k tomuto dochází spíše když hlídač opustí pracoviště a nechá ho nehlídané).
      Více neomluveně zameškaných dní už lze posoudit jako hrubé porušení s okamžitým propuštěním.
      Na ZL už se důvod ukončení prac. poměru neuvádí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).