Re: Abcence v práci bez udání důvodu
Postih je takovy, ze se ziska takzvane "acko", ktere predstavuje mam dojem minus tri dny dovolene... vice techto "acek" je brano za hrube poruseni pracovni kazne, s nadledkem rozvazani pracovniho pomeru. V zapoctovem listu je poruseni pracovni kazne uvedeno :o(
Děkuji nevite kde bych to mohla najít v zákoníku práce?
>Postih je takovy, ze se ziska takzvane "acko", ktere
>predstavuje mam dojem minus tri dny dovolene... vice
>techto "acek" je brano za hrube poruseni pracovni kazne,
>s nadledkem rozvazani pracovniho pomeru. V zapoctovem
>listu je poruseni pracovni kazne uvedeno :o(
To, co jsem Vam psala uplne poprve mam z ust pravnika, ktery mi toto nedavno rekl. Jelikoz mi zamestnavatel odmitl podepsat rozvazani pracovniho pomeru dohodou, chtela jsem to resit takto. Jedine, co jsem ted v zakoniku prace nasla je § 53 a v komentari z judikatury R51/1970 se o hrubem poruseni pracovni kazne pise. Vice opravdu nevim.
Pokud zaměstnanec neomluveně zamešká směnu nebo část směny, může mu zaměstnavatel zkrátit nárok na dovolenou o 1 -3 dny (podle uvážení) za každou neomluveně zameškanou směnu. Zameškané části směn se sčítají. Viz.nařízení vlády 108/1994 Sb, §11 odst. 2. Dále zaměstnavatel posuzuje, zda došlo k méně závažnému nebo hrubému porušení pracovní kázně. To je individuální a záleží to na druhu práce. Když např. nepřijde uklízečka, jde o méně závažné porušení, za které dostane napomenutí (a za více napomenutí je pak buď výpověď nebo zrušení poměru). Pokud by nepřišel třeba hlídač, jde o hrubé porušení, za které může dostat okamžité zrušení poměru podle § 53. Také na pracovníkovi může zaměstnavatel vymáhat způsobenou škodu. Prostě vždy záleží na posouzení, jaká škoda byla způsobena (např. nepřijde řidič, k zákazníkovi se včas nedostane zboží a je z toho pro dodavatele penále), nebo jaká škoda mohla být způsobena - např. bude chybět hlídač (k tomuto dochází spíše když hlídač opustí pracoviště a nechá ho nehlídané).
Více neomluveně zameškaných dní už lze posoudit jako hrubé porušení s okamžitým propuštěním.
Na ZL už se důvod ukončení prac. poměru neuvádí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
4. 4. 2006 11:51
Adobrý den!
Chtěla jsem se zeptat jaký postih může být dán zaměstnanci za to, že nepřišel do práce bez udání důvodu.
Děkuji