Re: prosím účetní v příspěkových organ.
dotace se účtuje při přijetí na účet 241/348 a zároveň na interním dokladu 348/691. Já mám analyticky rozděleno na dotace od zřizovatele a dotace z MŠMT. Někdo radí upouštět podle čerpání, standardy ale ne. Pracuji ve škole, nejsem si jistá v kramflecích, ráda proberu. Kde děláte vy?
Také pracuji ve školství, dotace ještě analyticky dělím dle účelu.
Můžeme si předávat zkušenosti.
Nějak se do toho začínám zamotávat.
Konkrétně se jedná o dotaci na provoz oddělení. Je od Města (to dostalo údajně peníze od kraje). Ve smlouvě je 1xřečeno slovo dotace - takže asi účtovat na 691? tyhle peníze se asi nebudou čerpat, prostě se potom provedení vyúčtování nákladů.
Druhý případ což asi není dotace - jiná organizace nám chce uhradit náklady (není řečeno slovo dotace ve smlouvě). Otázkou pro mě je kam účtovat jako službu? nebo na 649x?
1. Město tu dotaci od Kraje určitě dostalo pod účelovým znakem (ten zjistíte na výpisu z banky), takže příjem je 691 + UZ xxxxx a náklady budete odúčtovávat s tímto znakem, tak to bude rozlišeno od nákladů vaší organizace.
2. Když vám chce jiná organizace zaplatit náklady tak na základě něčeho - smlouva a vy jí vystavíte fa, jenom musíte rolišit jestli je to hlavní činnost nebo vedlejší. Ta 649 by se týkala vedlejší - doplňkové činnosti a 602 v hl. činnosti. Když jsme si včera psaly tak jste to podala jinak.Snad už jsem to vysvětlila srozumitelně.
Vaše organizace hospodaří s určitými prostředky: příspěvek 691 oproti 5xx, dostali jste dotaci taky na 691, ale s UZ xxxxx a ty náklady si musíte odúčtovat z hl.činnosti např. spotřebovaná energie -502 a zaúčtovat opět na 502, ale k si připíšete ten UZ xxxxx.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
4. 4. 2006 14:32
Prosím účetní v příspěvkových organizacích- jak účtovat dotace a příspěvky na provoz a jak je vyúčtovávat, podělte se prosím semnou o zkušenosti, ráda taky pomůžu
děkuji