Re: Ovládající a ovládaná osoba..
Děkuji, přečetla jsem si, pochopila, ale stále nevím, jestli musím zpracovávat zprávu pro obchodní rejstřík v rámci toho s.r.o. Fyzickou osobu do toho tedy nebudu plést, ale jak jsem vyrozuměla z obchodního zákoníku tak ovládající osobou je společník, ovládanou je s.r.o.? Je to tak?
Vás zřejmě straší oznámení do obchodního rejstříku. Tak od počát-
ku: Vezměte si k ruce vyhlášku 500/2002 Sb. (anebo si ji vyvolejte tady v hlavičce úvodní strany odklepněte "Zákony". ) V § 3 je na-
psáno, že kromě rozvahy a výsledovky se dává ještě příloha. S.r.o.
naštěstí nemusí dávat cash flow. Pak jděte dál a pokud Vás k jednotlivým paragrafům něco napadne, tak to tam napište. Dále něco k Hlavě IV., něco z části V. Do této přílohy někam uveďte, že společník má firmu jako FO. To stačí. Někam doprostřed napište "Kdo to dočetl až sem, má u mě flašku". Tato Příloha se s rozvahou a výsledovkou dává 1x k daň. přiznání, 1x se zasílá obchodnímu rejstříku, jednou zůstává firmě.
Ovládající a ovládané osoby: Vyvolejte si Obchoddní zákoník § 66a. Tam jsou podrobnosti. Jen rychle ocituji odst. 2): Ovládající osobou je osoba, která prakticky nebo právně vykonává přímo nebo nepřímo rozhodující vliv na řízení nebo provozování podniku jiné osoby. Čistě teoreticky - kdybyste si koupila 51 % akcií Aero Vodochody, pak jste ovládající osoba. Na valné hromadě můžete odvolávat představenstvo a pod. Kolem toho se sepisují smlouvy, kdo dává komu zisk nebo hradí škoda. S.r.o. dceřinou - tedy ovládanou - společnost mít nemůže.
>
>>>Pročtěte si § 23 odst. 7 (celý) zákona o dani z
>>>příjmu. Je to tam velmi dobře vysvětleno. Tady v
>>>tomto
>>>případě nejde o ovládající a ovládanou osobu. Zde jde
>>>o
>>>personální spojení, ale má to podobné dopady, jen se
>>>to neuvádí jako ovládané osoby.
>>
>Vás zřejmě straší oznámení do obchodního rejstříku.
>Tak od počát-
>ku: Vezměte si k ruce vyhlášku 500/2002 Sb. (anebo si
>ji vyvolejte tady v hlavičce úvodní strany odklepněte
>"Zákony". ) V § 3 je na-
>psáno, že kromě rozvahy a výsledovky se dává ještě
>příloha. S.r.o.
>naštěstí nemusí dávat cash flow. Pak jděte dál a pokud
>Vás k jednotlivým paragrafům něco napadne, tak to tam
>napište. Dále něco k Hlavě IV., něco z části V. Do
>této přílohy někam uveďte, že společník má firmu jako
>FO. To stačí. Někam doprostřed napište "Kdo to dočetl
>až sem, má u mě flašku". Tato Příloha se s rozvahou a
>výsledovkou dává 1x k daň. přiznání, 1x se zasílá
>obchodnímu rejstříku, jednou zůstává firmě.
>Ovládající a ovládané osoby: Vyvolejte si Obchoddní
>zákoník § 66a. Tam jsou podrobnosti. Jen rychle ocituji
>odst. 2): Ovládající osobou je osoba, která prakticky
>nebo právně vykonává přímo nebo nepřímo rozhodující
>vliv na řízení nebo provozování podniku jiné osoby.
>Čistě teoreticky - kdybyste si koupila 51 % akcií Aero
>Vodochody, pak jste ovládající osoba. Na valné hromadě
>můžete odvolávat představenstvo a pod. Kolem toho se
>sepisují smlouvy, kdo dává komu zisk nebo hradí škoda.
>S.r.o. dceřinou - tedy ovládanou - společnost mít
>nemůže.
>
Aha, takže vlastně žádnou zprávu nezpracovávám, jen si doplním přílohu k účetní závěrce a uvedu skutečnost o tom, že podnikatel má ještě živnost. Doufám, že jsem to pochopila správně. Mockrát děkuji za ochotu. Mějte se hezky. Petra
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
4. 4. 2006 14:49
Dobrý den,
prosím poraďte. Podnikatel má s.r.o., kde je jediným společníkem a potom ještě firmu jako fyzická osoba. Nerozumím pojmům ovládaná a ovládající osoba. A nevím, jestli do toho nějak spadá i ta FO. Musím vytvářet zprávu o propojených osobách? Děkuji moc za vysvětlení polopatě, vůbec tomu nerozumím.