Re: Výdaje % a silniční daň
>>>>Uplatňuji výdaje % z příjmů a nemám moc jasno v tom,
>>>>jestli platit silniční daň nebo ne. Našla jsem si
>>>>tady
>>>>starší příspěvek, ale ani tam to není jednoznačně
>>>>potvrzené nebo vyvrácené. Auto mám sice v majetku,
>>>>ale
>>>>není složité ho 1.1.06 vyřadit a pak neplatit daň.
>>>>Prosím
>>>>o názory. Děkuji, Jiřka.
>>>
>>>Jestliže uplatňujete výdaje % není třeba platit
>>>silniční daň, protože si výdaje za km nebo skutečné
>>>výdaje
>>>neuplatníte. Výdaje jsou stanoveny % a další výdaj
>>>který si můžete odečíst jsou jen platby na sociálku a
>>>zdrávku. Alespoň si to tak myslím já.
>>
>>To vůbec není pravda!
>
>A jak je to teda????????????????
Zkuste se ještě podívat na § 2 odst. 1 zákona o silniční dani- předmětem daně jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v ČR, jsou-li používána k podnikání (odkaz na § 7 ZDP) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti....Kde je tady napsáno, že předmětem silniční daně nejsou vozidla, když poplatník má výdaje %?
Jiřko, podle mého názoru, pokud uplatňujete % výdaje nemusíte nikomu prokazovat žádné náklady. Dležité je prokázat příjmy a z toho % náklady. Auto nepotřebujkete k dosažení příjmů, pokud Vám stačí určené procento, které múžete uplatnit. Pokavad Vám procento výdaju stačí, tak proč platit silnoční dan? Jo, kdyby se Vám náklady auta zvýšily náklady např. 61% více už by to mohlo být zajímavé silniční dan platiit. Ale jinak? Jana .
je to asi takto - ze Zakona o silnicni dani musite platit silnicni dan za auto, ktere pouzivate k podnikani (druhotne je, ze si pak muzete ve vydajich uplatnit naklady spojene s timto autem);
pokud vsak auto vyradite z majetku firmy a prokazatelne nepotrebujete auto k provozovani zivnosti (taxi apod.), tak pri uplatnovani vydaju % nikdo nepozna, zda jste autem jezdila ci nikoli.... (vzdycky muzete rict, ze jste jela hromadnou dopravou apod.)
Takle nějak jsem to myslela i já. Paní se ptala, zda má platit silniční daň, kterou by si dala mimo % do výdajů a to nejde. Pokud nepotřebuje auto v podnikání a měla ho jen kvůli skutečným výdajům nebo km, tak nyní na % ho tam nepotřebuje a tudíž nepotřebuje platit silniční daň.
Silniční daň, přeci neplatíte proto, že si ji můžete dát do daňově uznatelných výdajů. Silniční daň platíte proto, že to nařizuje zákon.
Pokud uplatňujete výdaje procentem a chcete se vyhnout placení této daně, tak doporučuji zvážit v čem podnikáte.
Zedník, který uplatňoval dříve skutečné výdaje přešel na výdaje % a vyřadil auto z firemního majetku bude těžko někomu vykládat, že k podnikání nepotřebuje auto = silniční daň by platit měl i nadále.
Kadeřnice, která má vlastní provozovnu a nedojíždí k zákaznicím by klidně antu mohla vyřadit = neplatit silniční daň.
Taky jsem byl na FÚ a tam tvrdí silniční daň platit, pokud prokáži že vozidlo nepotřebuji k podnikání(a to používám soukromé za účelem podnikání) což je údajně dle FU nesmysl že ho nepotřebuji, tak samozřejmě doporučují platit a vrátit zálohy za 2005 vůbec nechtějí ani na dodatečné přiznání k silniční dani. Na námitky o vysokých nákladech na dopravu vozidlem, že se dopravuji jiným způsebem nechtěli ani slyšet, de fakto řekli zažádejte si o vrácení záloh za 2005, ale pak uvidíte!!
Dá se u podnikatelky s používáním sokr.vozidla za účelem podnikání užít sazba silniční daně s dení částkou 25,- na den, nebo pouze u zaměstnavatele, když zaměstnanec použije své vozidlo, pokud ano, jaké zálohy čtvrtletní platit, skutečne vykázané dny.
tak nevim, jestli zrovna TAM vam poradi dobre.....
ja mam pocit, ze z predchozich (i minulych) debat to musi byt jasne - platit dan nemusite, pokud nebudete mit auto v majetku (jak rikate neni problem vyradit) a pokud pred FU obhajite, ze auto k podnikani nepotrebujete (i kdyz jste napr. v minulosti potrebovala) - neni to sice podle zakona, ale jelikoz je v tech zakonech "skulina" tak se to taky da timto zpusobem udelat...
Souhlasím s tímto názorem , FU bude chtít vždy zaplatit silniční daň, ale je na zvážení plátce, zda vysvětlí že již nepoužívá vozidlo, u mne se jedná o vozidlo nezahrnuté do majetku, takže mě FU nemůže nijak nutit vozidlo užívat, samozřejmě silniční daň jsem platil, abych si mohl do nákladů dávat náhrady za užívání sokr. vozidla, nyní při % již nebudu náklady vykazovat a tutíž nebudu platit silniční daň a FU. Dopravovat se kam potřebuji jako podnikatel - nikde není nařízeno že musím užívat vozidlo, navíc soukromé, budu lítat třeba na koštěti, ať si to FU přebere.
Nevím,právě jsem zálohy na silniční daně u 6 lidí zaplatil. Těžko u stavebních profesí,kteří uplatňují již x let cesťáky na soukromé auta ve výši cca 100.000 Kč za rok zdůvodním na FÚ , že už autem nejezdí - zákon hovoří jasně - vozidla používaná k podnikání nebo jiné SVČ - nikde nehovoří o tom, že automobil musí být v majetku,případně jsou-li náklady počítány procenty a podobné úvahy,které zazněly v příspěvcích.
Jsem zvědav,jaké budou zkušenosti z FÚ,ale myslím si,že si "neuzavřou" poměrně vysoký podíl odvedených daní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
10. 4. 2006 11:04
Uplatňuji výdaje % z příjmů a nemám moc jasno v tom, jestli platit silniční daň nebo ne. Našla jsem si tady starší příspěvek, ale ani tam to není jednoznačně potvrzené nebo vyvrácené. Auto mám sice v majetku, ale není složité ho 1.1.06 vyřadit a pak neplatit daň. Prosím o názory. Děkuji, Jiřka.