Mateřská dovolená

• (neregistrovaný)

21. 1. 2015 15:51

Dobrý den,

dívala jsem se, že většinou se tady ptá zaměstnavatel na dotaz, ale to co bych potřebovala jsem nenašla a tak bych chtěla využít vaši poradnu a zeptat se na dva dotazy.

První dotaz: Když půjdu na 2 měsíce před mateřskou dovolenou na neschopenku - rizikové těhotenství, zmenší se mi mateřská dovolená, nebo se počítá s platu, který mám než jsem na neschopence. (Někde jsem se dočetla, že to nemá vliv na výpočet, ale někde mi říkali, že se určitě mateřská zmenší). Proto prosím o informaci.

Druhý dotaz: Chci zaměstnavatele požádat o proplacení dovolené mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. Teď mám náhradu mzdy nad 100 kč díky provizím. Chtěla jsem se zeptat, zda se mi náhrada mzdy na neschopence sníží a tím pádem i proplacení dovolené bude vycházet míň, nebo mi tato částka zůstane po dobu neschopenky stejná?

Předem Vám moc děkuji o radu
    Přeji hezký den
    Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2015 7:11

ivzez

Kde "někde Vám říkali"? "Říkali" Vám nesprávně:
      Pracovní neschopnost opravdu nemá na výpočet peněžité pomoci v mateřství vliv.
      PPM se počítá z dosažených výdělků za posledních 12 měsíců.
      Nemocenské se do výpočtu nezahrne, odečtou se i dny pracovní neschopnosti.

> Druhý dotaz: Chci zaměstnavatele požádat o proplacení dovolené mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou.

To by byla chyba, zaměstnavatel by žádosti nevyhověl. V době trvání
      pracovního poměru musíte požádat o poskytnutí dovolené a dovolenou vyčerpat.
      (Proplacení by přicházelo v úvahu při skončení zaměstnání.)

> Druhý dotaz: Chci zaměstnavatele požádat o proplacení dovolené mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. Teď mám náhradu mzdy nad 100 kč díky provizím. Chtěla jsem se zeptat, zda se mi náhrada mzdy na neschopence sníží a tím pádem i proplacení dovolené bude vycházet míň, nebo mi tato částka zůstane po dobu neschopenky stejná?

Náhrada mzdy za nemoc se počítá z redukovaného průměrného výdělku (bude nižší).

O něco nižší (ale vyšší než za nemoc) bude pravděpodobně i náhrada mzdy za dovolenou. V rozhodném období
      (předchozí kalendářní čtvrtletí) nedosáhnete žádného výdělku, proto zaměstnavatel k výpočtu použije pravděpodobný výdělek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).