Kde "někde Vám říkali"? "Říkali" Vám nesprávně:
Pracovní neschopnost opravdu nemá na výpočet peněžité pomoci v mateřství vliv.
PPM se počítá z dosažených výdělků za posledních 12 měsíců.
Nemocenské se do výpočtu nezahrne, odečtou se i dny pracovní neschopnosti.
> Druhý dotaz: Chci zaměstnavatele požádat o proplacení dovolené mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou.
To by byla chyba, zaměstnavatel by žádosti nevyhověl. V době trvání
pracovního poměru musíte požádat o poskytnutí dovolené a dovolenou vyčerpat.
(Proplacení by přicházelo v úvahu při skončení zaměstnání.)
> Druhý dotaz: Chci zaměstnavatele požádat o proplacení dovolené mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. Teď mám náhradu mzdy nad 100 kč díky provizím. Chtěla jsem se zeptat, zda se mi náhrada mzdy na neschopence sníží a tím pádem i proplacení dovolené bude vycházet míň, nebo mi tato částka zůstane po dobu neschopenky stejná?
Náhrada mzdy za nemoc se počítá z redukovaného průměrného výdělku (bude nižší).
O něco nižší (ale vyšší než za nemoc) bude pravděpodobně i náhrada mzdy za dovolenou. V rozhodném období
(předchozí kalendářní čtvrtletí) nedosáhnete žádného výdělku, proto zaměstnavatel k výpočtu použije pravděpodobný výdělek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2015 15:51
Dobrý den,
dívala jsem se, že většinou se tady ptá zaměstnavatel na dotaz, ale to co bych potřebovala jsem nenašla a tak bych chtěla využít vaši poradnu a zeptat se na dva dotazy.
První dotaz: Když půjdu na 2 měsíce před mateřskou dovolenou na neschopenku - rizikové těhotenství, zmenší se mi mateřská dovolená, nebo se počítá s platu, který mám než jsem na neschopence. (Někde jsem se dočetla, že to nemá vliv na výpočet, ale někde mi říkali, že se určitě mateřská zmenší). Proto prosím o informaci.
Druhý dotaz: Chci zaměstnavatele požádat o proplacení dovolené mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. Teď mám náhradu mzdy nad 100 kč díky provizím. Chtěla jsem se zeptat, zda se mi náhrada mzdy na neschopence sníží a tím pádem i proplacení dovolené bude vycházet míň, nebo mi tato částka zůstane po dobu neschopenky stejná?
Předem Vám moc děkuji o radu
Přeji hezký den
Jana