Re: Nájem "s" nebo "bez" DPH?
Měla jsem trochu jiný případ, ale snad Vás bude zajímat. Majitel objektu plátce, nájemce plátce a jeho podnájemník neplátce.
Podnájemci muselo být fakturováno bez DPH a nájemce musel na vstupu krátit všechny vstupy související s podnájmem. Protože podnajímal pouze část prostor, používala jsem krácení, jinak by to bylo bez nároku na odpočet. Krátila jsem DPH u nájmu od majitele, případné služby. Ve Vašem případě bych asi použila danění, plátce plátci přece zdanit nájem může. Budete to mít jednodušší i s účtováním. Jen nevím, jestli není nějaký zádrhel v tom, že majitel je neplátce. Třeba Vám ještě někdo odpoví.
Jsem na tom podobně. Jsem FO, plátce DPH. Mám pronajaté prostory od FO - neplátce a dál je pronajímám také neplátci. Měl bych tedy fakturovat bez DPH. Já platím elektriku, vodu otop atd. V nájmu, který budu fakturovat jsou tyto služby již zohledněny. Takže jak dál? Do výdajů mohu dávat všechny náklady a uplatňovat DPH na vstupu? Do přijmu dám nájemné a DPH odvádět nebudu?
Moc tomu nerozumím a potřeboval bych aby mi někdo poradil. Díky
Myslím, že energie byste měl přefakturovávat zvlášť, ne jako součást nájmu. Nájem osvobozený ( neplátci ) ,a energie buď uplatníte odpočet na vstupu a pak přefakturovat s DPH §13 odst. 3, h),
nebo si neuplatníte odpočet na vstupu a potom fakturujete bez DPH §13 odst.10 d) , ale musíte ve stejné výši.
viz dotaz http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=166923
i já u jednoho pronájmu nebyt. prostoru chybně zahrnuju elektriku paušálem do nájmu ( nemám oddělený elektroměr pro ty místnosti ) a jedná se o pronájem plátci s DPH a FÚ to zatím nijak nepostihl.
Nájem je osvobozen, § 56 odst.4. Plátce plátci ale může pronajímat s DPH - odst. 5 ( povinnost oznámit to FÚ )
Pokud se rozhodnete neuplatňovat DPH, budete fakturovat nájem jako osvobozené plnění a musíte tedy použít krátící koeficient na vstupu - §72 odst.4 ,2. Pokud koeficient vyjde 0,95 a vyšší, tak si uplatníte odpočet na vstupu v plné výši ( nekrátíte ) §76 odst.5
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 4. 2006 17:05
Jsem FO, plátce DPH.
Firma je v nájmu , MAJITEL je NEPLÁTCE DPH.
Mám souhlas k podnájmu části prostor a budu fakturovat nájem.
Pokud ho budu fakturovat s DPH, dostanu dph a to odvedu.
Podle Zák.o DPH je nájem osovobozen, zedy nemusím jej danit, ale
musím použít koeficient krácení odpočtu ostatních zdanitelných plnění ???????
Hledala jsem v diskuzi, ale našla jsem jednu odpověď z roku 2005, ale ne dost jasnou. Je mi jasné že se jedná o diskuzi, ale někdy je dobrá.
Prosím tedy někoho, kdo má konkrétní případ jako já.