Re: prosím mzdovou účetní začínám
>Měli jsme zaměstnance nástup 1.4. odchod 11.4. z
>důvodu porušení prac.kazně.Teď mu počítám výplatu-má
>odpracovaných 5,5 dne základ měl 8500,- na měsíc(nástupní).
>Vychází mě za odpracovaných 5,5 dne 2338,-Kč hrubého z
>toho pojistné 188,-soc. a 123,- VZP. Daň z příjmů
>žádná. Mám to dobře?
To ZP mně vychází 106 Kč (4,5%). Ale ještě záleží na tom, co jste mu dala na ten den a půl? Neplacené volno nebo neomluvenou absenci?
Pokud podepsal daňové prohlášení, daň 0.
>
>druhý dotaz:
>Uplatňuijí se nějaké slevy na dani, když zaměstnanec
>je svobodný a nemá děti. Já mám v programu slevu na
>dani, nebo slevu ze základu daně a objevuje se mi tam
>600,-Kč. Nerada bych někde udělala chybu.
Od letoška nahradila slevu ze základu daně (3170 Kč) sleva z vypočítané daně (600 Kč). Pokud nevíte o mzdách vůbec nic, bylo by na dlouho tu vše rozepisovat. Doporučuji koupit publikaci Mzdová účetní a publikaci Zdanění mezd a platů od Petra Pelecha.
Re: paní Jiřko
Pokud tam má 1 den neomluvené absence, musí být ZP o něco vyšší, protože za ten den se zdravotní pojištění 13,5% celé srazí jemu. Postupuje se tak, že aktuální minimální mzdu 7570 vydělíte kal. dny v tom měsíci a vynásobíte dny neomluveného volna. A z té částky 13,5%. 7570 : 30 x 1(měl 1 áčko) = 253. Z toho 13,5% = 35 Kč. On si vydělal 2338, z toho jemu se srazí 4,5% ZP = 106 Kč, k tomu se přičte těch 35 Kč, tj. 141 Kč (to je jeho srážka zdravotního pojištění). Zaměstnavatel odvede ZP 9% z 2338 = 211 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 4. 2006 18:14
Měli jsme zaměstnance nástup 1.4. odchod 11.4. z důvodu porušení prac.kazně.Teď mu počítám výplatu-má odpracovaných 5,5 dne základ měl 8500,- na měsíc(nástupní). Vychází mě za odpracovaných 5,5 dne 2338,-Kč hrubého z toho pojistné 188,-soc. a 123,- VZP. Daň z příjmů žádná. Mám to dobře?
druhý dotaz:
Uplatňuijí se nějaké slevy na dani, když zaměstnanec je svobodný a nemá děti. Já mám v programu slevu na dani, nebo slevu ze základu daně a objevuje se mi tam 600,-Kč. Nerada bych někde udělala chybu.