Re: příjem z pojištovny?za havarované au
Pokud jste měl ve výdajích pojistné, asi jako součást leasingu, tak plnění pojišťovny do příjmů.
Pojištění si platím zvlášt, já si benzín neuplatnuji,tak neplatím ani silniční dan, a tu platit nemusím, pokud si nechci tyto výdaje uplatnovat. pojištění si do nákladu nedávam... a pokud pojištění mít v leasingu mít nebudu? platím si havarijní sám... mimo účetnictví.
Pokud je to auto firemní, tak silniční daň platit musíte. Ostatní se od toho odvíjí. Pokud je leasing na IČO a náklady uplatňujete, tak ,alespoň podle mně, dáte do daňových příjmů i pojistné plnění.
Vy to auto nepoužíváte pro firemní účely? Nějak nevidím smysl pro opatření nedávat do nákladů benzín a opravy, když je auto na firmu.
Pokud si leasingové splátky dáváte do daňově uznatelných výdajů,
tak tam patří i nákup benzínu, opravy auta, náhradní díly, pojištění auta a pochopitelně platit silniční daň v tomto případě MUSITE.
A vyplacené pojistné je zdanitelný příjem.
Pokud si leasing platíte soukromně = neučtujete o něm v účetnictví či DE = splátky Vám nesnižují základ daně z příjmů, tak nic z výdajů (nákladů) souvisejícím s opravou a provozem auta nelze uplatnit jako daňově uznatelný náklad a v tomto případě ani NEPLATÍTE silniční daň. Auto totiž používáte pro soukromé účely.
A vyplacená pojistka Vám nezvyšuje základ daně z příjmů.
>>>>>Mám auto na leasing, neplatim silnicní dan,nedávám si
>>>>>do nákladu benzín,ani opravy. Mel jsem ale bouračku a
>>>>>pojištovna mi uhradila pojistne za havarované auto v
>>>>>částce 75 tis. Kc. Jsem OSVČ.
>>>>>
>>>>>Musím tuto částku zdanit? Do nákladů si uplatnuji
>>>>>pouze leasing,
>>>>>
>>>>>benzín, opravy aj. ne.
>Pokud si leasingové splátky dáváte do daňově
>uznatelných výdajů,
>tak tam patří i nákup benzínu, opravy auta, náhradní
>díly, pojištění auta a pochopitelně platit silniční daň
>v tomto případě MUSITE.
>A vyplacené pojistné je zdanitelný příjem.
>Pokud si leasing platíte soukromně = neučtujete o něm
>v účetnictví či DE = splátky Vám nesnižují základ daně
>z příjmů, tak nic z výdajů (nákladů) souvisejícím s
>opravou a provozem auta nelze uplatnit jako daňově
>uznatelný náklad a v tomto případě ani NEPLATÍTE silniční
>daň. Auto totiž používáte pro soukromé účely.
>A vyplacená pojistka Vám nezvyšuje základ daně z
>příjmů.
Chtěla jsem Vám napsat úplně stejnou odpověď jako paní Lenka. Pokud zvolíte první variantu, silniční daň platit musíte a FU by jí určitě dodatečně vyměřil. Také pojistné plnění, pokud nebude ve zdanitelných příjmech, by bylo dodatečně vyměřeno. A pokud si neuplatňujete benzín a opravy, tak je to pouze vaše chyba, proti tomu by FU nic neměl.
Při druhé variantě, neplatíte silniční daň, pojistné plnění bude nedaňové, se jedná o soukromý leasing a uplatněné splátky nemají v DE co dělat a FU vám je z výdajů vyhodí.
Takže být Vámi, oželím minulá období, v letošním roce si doúčtuji všechny benzíny a především výdaje s opravou po nehodě a proti tomu zaúčtuji jako daňový příjem pojistné plnění. Pokud jste plátce DPH, tak DPH u opravy normálně uplatníte a pojišťovna Vám poslala částku bez DPH.
Lidičky, proč pořád blbnete s tou silniční daní. To, že mám auto v obchodním majetku neznamená, že za něj musím platit SD. Podmínkou pro placení SD je až jeho použití. Takže pokud třeba OSVČ onemocní a auto používá např. jenom v prosinci, tak SD platí za 1 měsíc.
V tom případě by ale musel dát značky do depozita. Finančák může říct, že si na firmu koupil auto a používá jej pro soukromé účely. A nebo že si koupil auto na náklady firmy a vůbec jej nepoužívá pro firmu a tudíž nemůže uplatnit leasing.
Značky do depozita si musí dát pouze v případě, že nechce platit povinné ručení. To, že auto používá pro podnikání se prokazuje zápisy v knize jízd. Tam se také uvádí stav km na začátku zdaňovacího období a na konci zdaňovacího období. Pokud auto používá pro osobní spotřebu, musí tam být i tyto zápisy, a pak úměrně k tomu krátit časové rozlišení a náklady na toto auto.
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla{1} a jejich přípojná vozidla (dále jen "vozidla") registrovaná v České republice nebo v zahraničí, provozovaná na území České republiky, jsou-li používána nebo určena k podnikání{1a}
......Tak takto zněl §2 zákona o SD dříve, teď z něj vypadla slůvka "určena k podnikání", takže si trvám na svém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
14. 4. 2006 15:24
Mám auto na leasing, neplatim silnicní dan,nedávám si do nákladu benzín,ani opravy. Mel jsem ale bouračku a pojištovna mi uhradila pojistne za havarované auto v částce 75 tis. Kc. Jsem OSVČ.
Musím tuto částku zdanit? Do nákladů si uplatnuji pouze leasing,
benzín, opravy aj. ne.
Prosím poradte!!!!