Hlavní navigace

Podmínky pro zdanění důchodu u OSVČ - důchodce

  • (neregistrovaný)

    31. 1. 2015 9:08

    Dobrý den, zajímalo by mě , jaké jsou podmínky pro zdanění důchodu u OSVČ- důchodce pro rok 2014. Děkuji za vyřízení .

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2015 17:53

      bez přezdívky

      Dobrý den paní Malcátová,

      zdanění daní z příjmů vykazuje u poživatelů starobních důchodů určité zvláštnosti, resp. musíme dát pozor na následující ustanovení zákona o daních z příjmů:

      1. Osvobození starobního důchodu do limitu
      Důchody plynoucí z veřejných prostředků ("státní" důchody) nejsou zcela osvobozeny od daně, ale pouze do limitu, kterým je 36násobek minimální mzdy platné na začátku roku. Pro rok 2014 tedy platí limit 306 000 Kč a pro rok 2015 limit 331 200 Kč, protože měsíční minimální mzda vzrostla z 8 500 na 9 200 Kč. Uvedené osvobození nalezneme v ustanovení § 4 odst. 1 písm. h) zákona o daních z příjmů (dále jen "ZDPř").

      2. Příjmy ze zaměstnání, podnikání a pronájmu vs. osvobození
      ZDPř obsahuje v souvislosti s osvobození důchodů ještě ustanovení § 4 odst. 3, které za určitých kombinací příjmů znemožňuje uplatnit osvobození, které je popsáno v bodě 1. Pro rok 2014 je toto ustanovení "zmrazeno", protože jedna z předchozích novel ZDPř zamezila jeho použití pro léta 2013 až 2015. Jenže aktuální novela ZDPř účinná od ledna t.r. uvedla dané ustanovení opět v život, takže se jím poživatelé starobních důchodů budou muset zabývat při vyplňování přiznání za rok 2015.
      Ustanovení § 4 odst. 3 říká: "Osvobození pravidelně vyplácených důchodů a penzí uvedených v odstavci 1 písm. h) se nepoužije v případě, kdy součet příjmů podle § 6 a dílčích základů daně podle § 7 a 9 u poplatníka přesáhne ve zdaňovacím období částku 840 000 Kč. Do příjmů podle § 6 se pro účely tohoto ustanovení nezahrnují příjmy od daně osvobozené, ani příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně."
      Bude-li tedy dílčí základ daně podnikatele - důchodce za rok 2015 převyšovat částku 840 000 Kč, nemůže osvobodit ani část svého starobního důchodu, ale celý jej uvede v daňovém přiznání. To bude platit bez ohledu na roční výši důchodu, tedy i pro důchody, které nepřesáhnou hranici uvedenou v bodě 1.

      3. Odpočet základní slevy na dani
      Rozhodnutím Ústavního soudu ze srpna loňského roku byl poživatelům starobních důchodů znovu a zpětně přiznán nárok na uplatnění základní slevy na dani v roční výši 24 840 Kč (viz § 35ba ZDPř). Slevu je možné uplatnit v daňovém přiznání (či ročním zúčtování) za rok 2014, a ještě i zpětně v dodatečném daňovém přiznání za rok 2013.

      4. Nad rámec dotazu ještě uveďme souvislost s pojistným na sociální zabezpečení u osob samostatně výdělečně činných - důchodců. Pokud starobní důchodce nepřekročí jako OSVČ daňový základ (rozdíl příjmy minus výdaje) 62 261 Kč (tato hranice platí pro rok 2014), nemusí být coby "OSVČ vedlejší" účasten důchodového pojištění a tedy de facto neplatí za dané období pojistné na sociální zabezpečení - pokud se k důchodovému pojištění nepřihlásí dobrovolně.
      Starobní důchodce - OSVČ má úlevu i v systému zdravotního pojištění: jako "státní pojištěnec" nemusí platit pojistné z minimálního vyměřovacího základu a platí pojistné pouze ze skutečně dosažených příjmů, přesně řečeno z vyměřovacího základu spočítaného na základě skutečných příjmů.

      Přeji Vám hezký den.

      S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).