Hlavní navigace

Volná živnost

  • (neregistrovaný)

    16. 4. 2006 20:17

    Dobrý den,
    chtěla bych Vás poprosit o radu. Manžel by chtěl začít podnikat-vozit starší auta z Německa a prodávat je na území ČR. Ač mám vystudovanou ekonomku, bohužel mé teoretické znalosti na zodpovězení určitých otázek nestačí...Můžete mi prosím poradit?
    Ráda bych věděla, zda lze podnikat při podnikání a jak je to potom s platbou zdravotního a sociálního pojištění?
    Myslím, že stačí vést zjednodušenou daňovou evidenci tj. vykazovat příjmy a výdaje. Znamená to tedy, že každému, kdo si auto od nás koupí musíme dát fakturu? nebo podle čeho se příjmy vykazují? A co skutečné výdaje? Moc Vám děkuji za Vaše rady.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 4. 2006 21:07

      AF (neregistrovaný)

      Re: Volná živnost
      Na úvod nevím, zda jsem vás dostatečně dobře pochopila.
      Pokud již jednu živnost manžel má, měl by si na prodej ojetých automobilů vyřídit živnostenský list. Poté povedete DE dohromady. Na prodej těchto automobilů vám potom stačí kupní smlouva + doklad o úhradě (nemusí se tedy jednat o fakturu). Výdaje se při této činnosti vyplatí vést ve skutečné výši. Bohužel při větším objemu dovezených aut se dostanete do plátcovství DPH.

      A co se týče SP a ZP, samozřejmě, že se příjmy - výdaje budou sčítat, tudíž ovlivní výši záloh, ale až po podání přehledu za příslušný rok.

      Lze to "trošku" obejít a to tak, že konkrétní auto si někdo u vás objedná, vy jej tedy dovezete přímo na jeho jméno (doklady z dovážené země budou přímo na odběratele) a vy vyúčtujete pouze zprostředkování. Z toho tedy vyplývá ŽL na zprostředkování a poté se už vyplatí výdaje paušálem, ale stále je otázkou, co myslíte tím "podnikáním při podnikání". Lze totiž u jedné OSVČ uplatňovat u všech činností buď DE nebo výdaje % z příjmu=paušálem. AF

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).