Re: Jak nejlépe koupit automobil?
Já mám názor ten, pokud má OSVČ peníze, ať koupí vůz v hotovosti, vozidlo ihned zařadí do majetku a odepisovat bude 4roky, nárok na odpočet DPH u osobních vozidel nemá. Leasing doporučuji pokud klient nemá dostatek fin.hotovosti a to jen u nových vozů. V daňové evidenci do výdajů dostanete měsíční splátky leasingu a poměrnou část akontace (mimořádné zálohy).Auto v tomhle případě bude Vaším majetkem, až po ukončení leasingu. U starších (ojetých) doporučuji úvěr - je to finančně méně náročné. Auto je opět Vaše ihned, do výdajů jdou odpisy(4roky), a pak splátka úroků z úvěru.
I já si dovolím poopravit, osobní auto je opravdu na 4 roky, a to z toho důvodu, že je v odp. sk. 1a. AF
Takhle jsme na tom my:
jsme plátci DPH + leasing na N1
cena auta 785 714,29 + 149 285,71 DPH = 935.000,-Kč
celkem za zaplacený leasing 892 545,38 + 169 538,62 =
= 1 062 129,-Kč
Oproti hotovostní platbe zaplatíme víc o 106.831,-Kč
Na daních za první rok účetříme 23.000,-Kč oproti hotovostní platbě
Takže za leasing zaplatíme celkem asi o 83.831,-Kč více, ale máme po celou dobu trvání leasingu havarijní pojištění zdarma + zákonné pojištění.
Jsme plátci DPH a automobil je N1 = všechno zaplacené DPH se nám vrátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
18. 4. 2006 11:12
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nejvýhodněji a nejlépe koupit automobil, který by měl být majetkem firmy OSVČ. OSVČ je plátce DPH, chce koupit automobil Škoda Octavia (ale ne kombi). Je výhodnější automobil zaplatit celý v hotovosti nebo je výhodnější si vzít na automobil leasing. Ještě prosím a radu, jak by bylo účtování. OSVČ vede daňovou evidenci. Jak je to s odpočtem DPH a jak se budou počítat odpisy?
Děkuji moc za radu. Petra