Re: Nevím si rady - ÚČET 343
já si k posl.dni (u mě čtvrtletí) přeúčtuji z analytiky DPH na jiné závazky (když mi vychází povinnost) nebo jiné pohl. při NO a musím mít čistou 343 - rozdíly jak výše- případně zjistíte, že máte chybu a dohledáte..
zúčtování DPH na konci účetního období (měsíc nebo čtvrletí):
1. daňová povinnost k FÚ ...343000/343100
úhrada .........................343100/221(211)
2. nadměrný odpočet ....... 343100/343000
příjem odpočtu ............. 221 /343100
3. 343000/648xxx .. pokud daňová povinnost je nižší nebo nadměrný odpočet vyšší než zůstatek účtu 343000
4. 548xxx/343000 .. pokud daňová povinnost je vyšší nebo nadměrný odpočet nižší než zůstatek účtu 343000
Tuto radu jsem si opsala před časem z tohoto fóra, mám to pořád na očích a se zůstatky účtu 343 už nemám žádné problémy. Analytiku 5% a 19% nepoužívám, program mi to sám "rozhodí" do přiznání k DPH a k účtování to nepotřebuji.
taky jsem si to opsala tady z diskuze takto,rozhodila jsem si i tu 5 a 19%...někdy se mi stalo,že i když program sám rozepíše do příloh k hlášení, tak mi při zadání dokladu zjistil chybu....takže teď to mám přehledné jak na účtu 343 tak na hlášence - pokud je rozdíl,hned dohledám..
Hodně záleží na programu. Pokud Vás program průběžně upozorňuje na chyby a nedovolí Vám zaúčtovat nějaký nesoulad, pak tam vlastně chyby mít nemůžete a tudíž skutečně analytiku nepotřebujete. Nebo pokud Vám ty chyby hlásí nějaké souhrnné kontroly. Ale pokud Vám program dovolí i lecjaké kejkle, které jsou chybné, pak je dobrá každá pomůcka, která vám umožní najít případné chyby - pak je tedy vhodná i ta analytika.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
19. 4. 2006 10:05
Poradí mi, prosím někdo, jak před uzávěrkou proúčtovat účet 343? 343 001 5% 343 002 19% 343 003-nadm.odpočty a odvody. Co s tím, aby mi to ke konci roku sedělo? Proúčtovat interním dokladem? Každý měsíc zvlášť? Prosím, nevím si rady, jsem začátečník. Děkuji za odpověď.