Re: chyba v zaúčtování-nájem
Takže jestli tomu dobře rozumím tak v roce 2005 máte zaúčtovanou zálohu na ú 518 částku i s DPH. Pak by to bylo špatně, protože máte DPH v nákladech a to nelze.
Osobně bych to řešil dodatečným přiznáním. Pokuď by jste měla na účtě 518 v roce 2005 poze základ daně tak by se nějaké řešení našlo. Na DPH jsem se ptal, proto, protože pronájem je jinak osvobozen od DPH.
Tak zaúčtujte jen ten drobný přeplatek do výnosů 2006 včetně DPH na ú 343. Pak si myslím, že z hlediska daně z příjmů to je v pořádku, protože nájem se týkal 2005 a tam to máte již v nákladech. DPH jste uplatnila také v roce 2005 dle platebního kalendáře a nic se neděje. Doufám, že v roce 2006 to již účtujete na 314 a na konci roku uděláte dohadnou položku. Osobně jsem se setkal se zálohami na nájem poprvé, protože je vždy ve smlouvě sjednaná pevná částka na určité období a tu účtujete tak jak jste to účtovala v roce 2005. Ovšem neznám důvod Vašich záloh, takže i to je možné.
>>>>>>V roce 2005 jsem účtovala zálohy na nájem 518/325
>>>>>>místo 314/325. V roce 2006 přišlo zúčtování nájmu s
>>>>>>odečtem záloh-pochopitelně-při tom jsem zjistila, že
>>>>>>na 314
>>>>>>nemám co odečíst. Můžu se k tomu postavit i jinak,
>>>>>>než
>>>>>>podat dodatečné? Nedělala jsem dohad na vyúčtování
>>>>>>nájmu, takže doufám, že by to snad šlo, ale nevím jak
>>>>>>bych to měla nejlépe udělat-poradíte?
>Tak zaúčtujte jen ten drobný přeplatek do výnosů 2006
>včetně DPH na ú 343. Pak si myslím, že z hlediska daně
>z příjmů to je v pořádku, protože nájem se týkal 2005
>a tam to máte již v nákladech. DPH jste uplatnila také
>v roce 2005 dle platebního kalendáře a nic se neděje.
>Doufám, že v roce 2006 to již účtujete na 314 a na
>konci roku uděláte dohadnou položku. Osobně jsem se
>setkal se zálohami na nájem poprvé, protože je vždy ve
>smlouvě sjednaná pevná částka na určité období a tu
>účtujete tak jak jste to účtovala v roce 2005. Ovšem neznám
>důvod Vašich záloh, takže i to je možné.
Máme stanovenu jak pevnou částku, tak zálohu na služby, ale vzhledem k tomu, že jsme se stali ve 2005 plátci, tak jsem byla dost zmatená a naúčtovala to na služby a pak už na to zapomněla.Myslím, že jsem taky DPPO neošidila,jen si nejsem jistá, jak na to bude pohlížet FÚ při příp.kontrole-účetně by bylo správně na zálohy + dohad-tak jako v letech předchozích-tak spíš, jak se k tomu postavit vůči FÚ-zatím jsem si v inventuře poznačila u zůstatku 314-chybné účtování během roku na účet 518.Díky za pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
21. 4. 2006 10:18
V roce 2005 jsem účtovala zálohy na nájem 518/325 místo 314/325. V roce 2006 přišlo zúčtování nájmu s odečtem záloh-pochopitelně-při tom jsem zjistila, že na 314 nemám co odečíst. Můžu se k tomu postavit i jinak, než podat dodatečné? Nedělala jsem dohad na vyúčtování nájmu, takže doufám, že by to snad šlo, ale nevím jak bych to měla nejlépe udělat-poradíte?