Re: přesčasy a čachry s nimi
Máte pravdu, je porušována hromada §§ Zákoníku práce. Otázkou je, co s tím, protože uplatňování práva se může obrátit proti Vám. Vy můžete:
a) odmítnout práci přesčas nad 8 hodin za týden
b) odmítnout práci přesčas nad 150 hodin v roce
c) oznámit "čachry" na Inspektorát práce.
To jistě všechno může, ovšem mě dneska takové dotazy a rady zvedají vztekem ze židle (nic proti Vám). Máme velkou zakázku, naši zaměstnanci dělají jak zběsilí po večerech a o sobotách a nedělích, protože stihnout se to musí, jinak příště nebude zakázka žádná a navíc nepříjemnosti. Sháníme narychlo svářeče, páječe kde se dá. Obvolávám firmy na zapůjčení lidí, pátrám po živnostnících, obvolala jsem pár úřadů práce - tato profese prostě NENÍ k mání. Tito všichni mají práce až nad hlavu. Už máme domluvené Slováky, do budoucna se budem poptávat po šikovných Ukrajincích. Takže nějaké frfňání o tom, že může dělat maximálně 8 hodin za týden přesčasu, když je zrovna potřeba dělat víc, mě dneska přivádí k zuřivosti. To jsem si ulevila.
Paní Jiřko, jak to tedy praktikujete u Vás. Berete pak přesčasové hodiny v průměru za rok, aby nepřesáhly 8 hodin v týdnu nebo jak?
Jak je vykazujete na docházce?
Jak tak koukám, praxe je úplně jiná, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
24. 4. 2006 13:26
Nastoupil jsem do firmy, kde občas dělám přesčasy. Někde jsem vyčetl, že přesčas nesmí v průměru přesáhnout 8 hod týdně a v už nevím kolik, roce. Jeden týden v dubnu jsem odpracoval 18 hodin přesčasu ve třech dnech, bylo mi řečeno, že je musím vykázat na více týdnů, abych nepřekročil daný týdenní limit, takže jeden týden mám 8 hod, druhý 8 a 2 hod. Myslím, že postup není správný a hlavně neodpovídá skutečnosti, co kdybych si poslední den v přesčasovém týdnu např. 17. hodinu přesčasu udělal prac. úraz?
Postupuje firma správně? Co vykazování docházky, které neodpovídá píchačce?Karel N.