Hlavní navigace

Mám nárok na MD ?

  • (neregistrovaný)

    27. 4. 2006 11:08

    Dobrý den, potřebuji poradit: v současné době jsem na rodičovské dovolené, synovi budou 23.5.2006 čtyři roky, tzn. že bych měla nastoupit do práce 24.5.2006. Jsem ale těhotná (rizikové těhotenství), druhé dítě se má narodit v září 2006. Může se mnou zaměstnavatel ukončit pracovní poměr, když do práce nenastoupím? Mohu si nechat vystavit pracovní neschopnost, z čeho by se počítala? A budu mít nárok na peněžitou podporu v mateřství? Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 4. 2006 11:15

      Petra (neregistrovaný)

      Re: Mám nárok na MD ?
      Když dovrší dítě 3 let, tak už tehdy se rozhoduje zda nastoupit do PP a nebo zůstat na RD, pokud zůstanete, tak je nutné odevzdat zaměstnavatelovi neplacené volno do 4 let věku dítěte,pokud s tím bude souhlasit...pokud ne může s Vámi kdykoliv rozvázat pracovní poměr (pokud nejste na neschopence).

      Pokud jste otěhotněla v pracovním poměru, tak se na Vás vztahuje 6 měsíců ochranná lhůta!

      Takže pokud by Vás propustil, tak se nemusíte ničeho bát, nemocenská i následující PPM se Vám bude počítat z pracovního poměru, kde jste teď vedená.

    • 27. 4. 2006 11:20

      odborář Koďousek (neregistrovaný)

      Re: Mám nárok na MD ?
      Proč se nechat vyhodit? Vřele doporučuji tzv. výdup - nastupte na jeden den do zaměstnání po mateřské a druhý den se hoďte marod. A jedete, do září jsou 4 měsíce, to zvládnete, pak rizikáč. Pak máte dvě možnosti - po dalším dítěti za nějaké 3 roky Vám buď zaměstnavatel zapomene ten výdup nebo odfasujete padáka v prvním týdnu. V každém případě bych nedával svou kůži na lehko a natvrdo bych si držel flek po dobu všech mateřských tímto způsobem. Zdar a sílu a pamatujte si - voni se bez vás vobejdou a vy bez nich taky. Nenechte se tlačit někam, kam nechcete.

    • 27. 4. 2006 13:12

      Petra (neregistrovaný)

      Re: Mám nárok na MD ?
      Vám se to lehce říká, ale některým se to hůř dělá. Když půjde na nemocenku, tak se stejně na ni vztahuje ochrana zaměstnance...a to že ji bez jejího povolení nemůže vyhodit! Pokud by ovšem nepřistoupila na dohodu...

      A jak jsem psala před tím...tak i kdyby s ní rozvázali pracovní poměr...JE I TAK KRYTÁ! Jako těhotná má ochrannou lhůtu 6 měsíců po propuštění...(musí se prokázat papírem od lékaře, v jakém termínu otěhotněla a musí ten termín být v době pracovního poměru).

      Nevím co by tím dosáhla, kdyby to takhle udělala....kdyby ji pak nechtěli, přece jsou další fígle zaměstnavatele jak ji pak vyhodit.... ;-).

      Takže bych Vámi byla bych v klidu, pokud nechtete se vráti tzpět do své firmy...a nebo pokud nechcete mít ještě třetí dítě! Jak říkám v tomto vašem případě, vám o nic nejde!

    • 27. 4. 2006 15:51

      Májaxy (neregistrovaný)

      Re: Mám nárok na MD ?
      Děkuji za informace. Ale ještě jedna otázka. Když ukončím pracovní poměr, mateřskou budu čerpat z ochranné doby, ale mateřská se počítá jako doba odpracovaná pro řádnou dovolenou, vznikl by mi na ni nárok ?

    • 27. 4. 2006 16:02

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: Mám nárok na MD ?
      V tomto případě by nevznikl, protože by již netrval pracovní poměr.

    • 27. 4. 2006 12:15

      neználek (neregistrovaný)

      Re: Mám nárok na MD ?
      Jsem mzdová účetní - začátečník, proto se zeptám: Když tato paní
      přinese neschopenku z čeho bych jí počítala a má vůbec nárok na peněžitou pomoc v mateřství, splní podmínku 270 dnů nemocenského pojištění před porodem? Přece jenom budou prvnímu dítěti 4 roky.

    • 27. 4. 2006 12:38

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Mám nárok na MD ?
      V podstatě to může být tak, jak jí radí odborář Koďousek nad Vámi. Ona má stále zaměstnavatele, takže když jí lékař vystaví neschopenku, nemoc se jí bude počítat z předchozích 12 měsíců. Pokud v těchto měsících neměla žádný příjem a odpracovanou dobu (jakože zřejmě neměla), pak se postupu vždy o 3 měsíce dozadu, až se narazí na 3 měsíce, ve kterých nějakou mzdu a odpracovnou dobu měla. Takže zřejmě postoupí zpětně až do období před první mateřskou. Stejně tak by se jí pak počítala mateřská.
      Jen bych chtěla připomenout, že ona teď už není na rodičovské dovolené. RD je pouze do 3 let dítěte, takže pokud je nyní doma, pak je na neplaceném volnu, které si zřejmě domluvila se zaměstnavatelem, když jí končila rodičovská. Záleží tedy na tom, do kdy má to volno domluvené. Pokud do 4 let dítěte, pak musí následující den nastoupit do práce nebo si domluvit další neplacené volno (na což zam.nemusí přistoupit) nebo se hodit marod (jestli jí lékař napíše neschopenku) nebo poměr ukončit.

    • 27. 4. 2006 15:57

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: Mám nárok na MD ?
      V době neplaceného volna nemáte na nemocenskou nárok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).