Re: Neví to ani FÚ,FŔ ani MF-ví to vůbec
a
Bude to spíš polemika než rada - Zákon o účetnictví říká:
§ 4 (1) Účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. a) a c) jsou povinny vést účetnictví ode dne svého vzniku až do dne svého zániku; účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. b) jsou povinny vést účetnictví ode dne zahájení činnosti až do dne ukončení činnosti na území České republiky.
§ 7 (3) Účetní jednotka je povinna použít účetní metody způsobem, který vychází z předpokladu, že bude nepřetržitě pokračovat ve své činnosti a že u ní nenastává žádná skutečnost, která by ji omezovala nebo ji zabraňovala v této činnosti pokračovat i v dohledné budoucnosti. V případě, že účetní jednotka má informaci o tom, že u ní taková skutečnost nastává, je povinna použít účetní metody způsobem tomu odpovídajícím, přičemž informaci o použitém způsobu jsou povinny uvést v příloze v účetní závěrce.
K § 4: Mnohokrát jsem si v zákonech všiml, že jen výjimečně je uvedeno slovo "musí", "je povinen" a p. Jen se konstatuje že to bude tak a tak. Tady se píše dokonce "je povinen".
k § 7: Co by se asi stalo, kdyby účetní postupoval tak, jak se účtuje před vypracováním a zúčtováním zahajovací rozvahy, ve které nesmí
být nákladové a výnosové účty. Vše musí projít časovým rozlišením.
Snad by tento způsob "byl odpovídající", a uvést to v příloze k účetní závěrce to by bylo to poslední. DPH by neměla dělat problém, protože při přerušení činnosti není fakturace a tedy ani odvody, odpočty lze uplatnit do konce roku. Takže účetnictví by se vedlo dle § 4 a vyjímka dle § 7 by byla splněna. Je to ovšem povídání tak akorát ke kafi.
Re: Neví to ani FÚ,FŔ ani MF-ví to vůbec
Tady je skutečně těžko polemizovat, protože každý kontrolní orgán může mít svůj názor a názor jiného neuznávat. Ale proč by to nemohly být náklady příštích období? Byl čas, kdy jsem musil sledovat co nejpřesněji kvartál. A není psáno "náklady příštích účetních období". Bude skutečně záležet na kontrolorovi.
Jen prozajimavost (možná jste to zaregistrovala) - nedávno si jedna firma stěžovala že na vyvážení materiálu ze staré pískovny s velmi špatnou komunikací dali staré hodně ojeté auto. Berňák spočítal spotřebu podle tech.průkazu a co bylo nad, tak vyloučili z nákladů. I když si pořídili znalecký posudek o spotřebě, berňák se zašprajcoval a trval na svém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 4. 2006 17:45
Pokouším se obrátit sem, jelikož jsem nikde neuspěla. Jedná se mi o následující věc.
OSVČ která vede PÚ, přeruší činnost, např. k 30.4.2004.
Jelikož je nadále účetní jednotkou, musí účtovat. Jenže!!!!
1. Po perušení činnosti, ji nadále vznikají náklady a jak bude o nich účtovat?
- manka do normy. Neustále má na skladě zboží, jelikož je účetní jednotka,musí účtovat, provést inventuru k 31.12., jak ale toto manko do normy zaúčtuje??? Daňově asi těžko,má přeci přerušenou činnost. Nedaňově taky těžko, o tom zákon nic neříká. Účtovat o tom přece musí,na co by po opětovném zahájení činnosti opět navázala.
- podnikatelský účet, nabíhají tám úroky, které přece musí v par. 8 nadále danit????
- co s náklady na tomto účtu-nedaňově? Hloupé, ne? Úroky se zdaní, náklady do nákladů nic???
Prosím, máte-li někdo zkušenost s touto situací poraďte,jelikož nikde mi nejsou schopni říci "co s tím", přehazují si to jak horký brambor!!!
Díky
Linda