Re: 12-ti hodinové směny - PANÍ JIŘKA(?)
Nárok na počet dní dovolené za rok se přepočítává takto:
Celoroční počet plánovaných směn u pracovníka (jen plán, ne přesčasové směny) x počet týdnů dovolené za rok (4 nebo 5...) děleno 52,14 (průměrný počet týdnů v roce). Vyjde Vám počet dní dovolené na rok (nebude jich 20, ale třeba jen 15). Dovolenou si vybírá ve svých pracovních dnech a den dovolené je zaplacen tolika hodinami, kolik měla činit směna (bez přestávky). Takže když bude týden doma a v tom týdnu měl mít 2 směny, vybere si vlastně 2 dny, které bude mít zaplaceny po 12ti hodinách (pokud tou 12ti hodinovou směnou myslíte čistý pracovní čas, pokud je v tom přestávka, tak 11,5 h).
Co se týká mzdy, je nešikovné je odměňovat měsíční mzdou. V takovém případě se pracovníci odměňují hodinovou (nebo úkolovou) mzdou. Za měsíc jim zaplatíte za tolik hodin, kolik v tom měsíci odpracují.
Nemusíte být z toho moudrá, ale nic si z toho nedělejte. Já si myslím, že Jiřka má v celku pravdu, ale já jestli jsem Váš dotaz pochopil tak si myslím,že nárok za rok je na 20 dnů dovolené.
Pokuď to neni v kolektivní smlouvě jinak, ale to si myslím, že neni Váš případ. Takže pokuď pracovník odpracuje za jeden měsíc fond pracovní doby , tak má nárok na alikvotní část dovolené. Na přesčasy nehleďme. Pokuď v jednom měsíci s nepravidelnou pracovní dobou nemá odpracovaný fond pracovní doby, ale v dalším měsíci to dožene tak je to stejné.Pokuď by za celý rok neměl odpracovaný fond pracovní doby tak se to musí krátit a nebo má fond pracovní doby zkrácený a je to stejný.To znamená, že pokuď budu pracovat na zkrácenou pracovní dobu třeba 4 hod. denně tak mám stejný nárok na dovolenou a to je 20 dní v roce, ale se 4 hodinnami denně. Pokuď má více hodin, tak to jsou přesčasy a to se počítá zase jinak.
Dokonale jste to zamotal, bohužel a navíc mícháte jablka s hruškami. Jiřka má naprostou pravdu s přepočítáváním dovolené, pokud by pracovník neměl odpracováno, tak se nic nekrátí, to je problém zaměstnavatele. Podle toho, co bylo v dotazu, tak tam budou pravidelné přečasy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
30. 4. 2006 18:23
Prosím o radu, 6 zaměstnanců začalo pracovat na 12-ti hodinové směny (jeden týden 2 dny 12 hodin, druhý týden 5 dní 12 hodin, pravidelně, střídá se "ranní" a "noční"), máme měsíční mzdy. Jak mám počítat dovolenou, když např. v týdnu, kdy má pracovat 2 dny, si vezme dovolenou? Prakticky bude doma celý týden, přepočítávám dovolenou - tj. bude mít vyčerpány 3 dny dovolené? Pokud za měsíc nebude některý z nich mít odpracováno dle fondu prac. doby - (další měsíc bude mít hodiny navíc) - počítám to vzhledem k ročnímu fondu, tj. v tom měsíci mu vyplatím plnou mzdu? ... tohle mi vážně chybělo ke štěstí... Díky za odpovědi :-) - i za případnou radu, kde bych mohla něco najít, ze ZP moc moudrá nejsem...