Re: prosba o pomoc - neúplné využívání b
Pravděpodobně to na Vás nějak zkoušejí a nebo má někdo zájem o Vaši bytovou jednotku.
Pokuď máte řádný dekret na bytovou jednotku tak nemají v žádném případě šanci.Sousedi ať si říkají co chtějí, ale šanci nemají. To, že bytovou jednotku nevyužíváte denně, protože studujete v jiném městě je normální a to snadno doložíte i když podle mého názoru to bude jen Vaše dobrá vůle. Trošku by bylo něco jiného, kdyby jste několik let pronajímala vlastní bytovou jednotku někomu jinému, ale i tak si myslím, že je z toho východisko. To, že netopíte je Vaše věc a nikomu nic po tom není. NESMÍTE SE DÁT. Představte si,že by jste odjela na stáž do zahraničí na 3 roky. Byt nevyužíváte a nikdo Vám nemůže jen tak zrušit vlastnické právo k užívání bytu.
Re: prosba o pomoc - neúplné využívání b
No, nebyl bych tak kategorický, zajímavý může být i názor druhé strany, že...
Jinak po novele Občanského zákoníku platí, že pronajímatel může vypovědět nájem i bez přivolení soudu mimo jiné pokud
c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;
d) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů nebo byt bez vážných důvodů užívá jen občas;
Výpověř musí být písemná a doručená nájemci. Výpověď musí obsahovat důvod, výpovědní lhůtu a poučení o možnosti podat do 60 dnů soudu žalobu na určení neplatnosti výpovědi. Soud pak posoudí argumenty, svědectví a důkazy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
30. 4. 2006 21:00
Prosím naléhavě o radu, jak se mohu bránit proti hrozbě ukončení nájemní smlouvy z důvodu řádného neužívání bytu. Jsem nájemník městského bytu, jenž obývám sama a v němž mám trvalé bydliště. Žádný jiný byt nevlastním. Vystudovala jsem 2 VŠ v jiném městě, kde letos v červnu ukončím studium 3. VŠ. Protože jsem se plně věnovala studiu, neměla jsem žádnou stálou práci, jen příležitostné brigády. I přes moji nelehkou finanční situaci jsem vždy řádně a včas platila nájem. Už když jsem se stala nájemníkem tohoto bytu, potřeboval různé opravy jako je rozvod elektroinstalace, utěsnění oken, dveří a instalatérské práce. Sama jsem na investice do oprav neměla finanční prostředky a když jsem požádala město např. o novou vanu a WC, bylo mi řečeno, že už muj požadavek nemohou zařadit do rozpočtu. Investice do bytu plánuji po ukončení studia a získání stále práce, protože s bytem samozřejmě počítám do budoucna. Vedena snahou ušetřit na topení jsem občas v zimních obdobích netopila a přijala pomoc matky, abych u ní někdy přespávala. Nyní se na mě město obrátilo, abych uvedla závažné důvody pro neužívání bytu, k čemuž jistě přispěly stížnosti sousedky, že nevytápím byt, čímž jí rostou náklady na topení. Ale já sama bydlím v chladném, přízemním, těžko vytopitelném bytě nad sklepy.
Potřebuji urychleně vědět, zda moje špatná finanční situace a to, že studuji, mohu uvést jako závažný důvod pro neúplné využívání bytu. Předem děkuji za odpověď.