Re: prosím mzdové účetní - penzijní poji
§6 odst.9 písm.u - pokud příspěvek nepřevyšuje 5% vyměřovacího základu nic se neodvádí. § 24 odst.2 písm.zj - do nákladu si firma může dát maximálně 3% vyměřovacího základu.
Př. vyměřovací základ 10.000,-
osvobozeno od daně,SP a ZP max. 500,- (pokud penzijní
pojištění větší, tak rozdíl se zdaní)
do nákladu si firma může dát maximálne Kč 300,-
Re: moc děkuji, ale ještě jednou prosím
fakt se omlouvám za svojí blbost, ale nechápu jestli ta 3% která vyplatí zaměstnavatel, si může odečíst od základu a teprve ze zbytku spočítat sociální a zdravotní. Např. hrubá mzda 10000,- z toho 3% jsou 300, tak zaměstnavatel svůj podíl zdravotního a sociálního bude počítat z částky 9700,--?
Re: moc děkuji, ale ještě jednou prosím
Ne, to jsou dvě různé věci. Pokud má HM 10 000 a firma za něj odvádí penzijní ve výši Kč 300,- tak splňuje podmínku dle §24 a 300 si dá do nákladů. Odvody budou počítány klasický z částky 10 000,- nic s nebude navyšovat, protože 5% je Kč 500,- a vy přispíváte 300,-. Pokud byste přispívali při hrubé mzdě 10.000,- penzijní ve výši Kč 600,-, tak odvody budete odvádět z Kč 10.100,-a do nákladů si dáte 300 a zbytek do nedaňových nákladů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 5. 2006 9:24
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo objasnit, jak mám porozumět větě: "V případě dodržení 3% limitu získá zaměstnavatel nižší mzdové náklady, neboť příspěvek na penzijní připojištění se nezahrnujedo vyměřovacího základu zaměstnavatele na zdr. a soc. poj."
Rozumím tedy tomu tak, že od hrubé mzdy se odečtou 3%, a teprve z výsledné částky se počítá odvod na sociální a zdravotní pojištění, a ještě ta 3% jdou navíc do daň.uznatelných nákladů? A nevíte, kde v zákoně bych to našla? Děkuji mnohokrát za Váš čas a odpověď.