Hlavní navigace

Souběh dvou VPP a zdravotní pojištění

  • (neregistrovaný)

    3. 5. 2006 15:43

    Prosím o radu:
    zaměstnankyně nastoupila do naší společnosti na prac. poměr na 20 hodin týdně (předpokládaný výdělek Kč 4.000,- hrubého měsíčně). Zároveň pracuje na zkrácený (poloviční) úvazek u jiného zaměstnavatele, výdělek u tohoto zaměstnavatele = 1/2 minimální mzdy.

    Předpokládám tedy, že zdravotní pojištění bude mít zaměstnankyně od nástupu do naší firmy odvedeno v dostatečné výši. Jak ale postupovat, aby jí ten druhý zaměstnavatel přestal doplácet zdravotní pojištění do minima? Jaké potvrzení pro něj vystavit? Stačí kopie pracovní smlouvy? Máme i my po zaměstnankyni požadovat doložení pracovního poměru u druhého zaměstnavatele jako podklad, že není nutné doplácet pojištění do minima?

    Velice děkuji!

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2006 16:55

      Charvátová (neregistrovaný)

      Re: Souběh dvou VPP a zdravotní pojištěn
      Dobrý den,

      Vaše zaměstnankyně si může zvolit u kterého zaměstnavatele si nechá strhávat zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu (tedy minimální mzdy) - měl by to být ten zaměstnavatel, u kterého má vyšší příjem. Pokud Vám její druhý zaměstnavatel poslal potvrzení podle kterého jí potvrdil že zdravotní pojištění nestrhává z minimální mzdy, budete jí Vy zdravotní pojištění srážet 4,5 % ze skutečného výdělku a 13,5 % z rozdílu do minimální mzdy.
      Vy jí potom vystavíte potvrzení, že zdravotní pojištění je u Vaší firmy sráženo z minimální mzdy na základě zákona o zdravotním pojištění zákon 562/1992 Sb.
      Pracovní smlouva by v tomto případě problém neřesila.

      Nashle

    • 4. 5. 2006 11:50

      Martina+ (neregistrovaný)

      Re: Souběh dvou VPP a zdravotní pojištěn
      ---
      Zaměstnavatel musí vždy při kontrole prokázat, že odvedl ZP z min.vym.základu a pokud neodvedl, musí mít podloženo potvrzením jiného zaměstnavatele. Mám tentýž případ. Zaměstnankyně má dva PP a nikde nedosahuje minima. Součtem ano. Protože druhý zaměstnavatel zpracuje mzdy dříve, dohodli jsme se, že minimum hlídám já. Každý měsíc mi faxem posílá výši VZ a poté ještě originál poštou. Máme také sepsanou dohodu mezi druhým zaměstnavatelem, námi a zaměstnankyní.

    • 4. 5. 2006 12:48

      Slávka (neregistrovaný)

      Re: Souběh dvou VPP a zdravotní pojištěn
      Děkuji velice za obě rady!
      Hezký den
      Slávka D.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).