Re: Souběh dvou VPP a zdravotní pojištěn
Dobrý den,
Vaše zaměstnankyně si může zvolit u kterého zaměstnavatele si nechá strhávat zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu (tedy minimální mzdy) - měl by to být ten zaměstnavatel, u kterého má vyšší příjem. Pokud Vám její druhý zaměstnavatel poslal potvrzení podle kterého jí potvrdil že zdravotní pojištění nestrhává z minimální mzdy, budete jí Vy zdravotní pojištění srážet 4,5 % ze skutečného výdělku a 13,5 % z rozdílu do minimální mzdy.
Vy jí potom vystavíte potvrzení, že zdravotní pojištění je u Vaší firmy sráženo z minimální mzdy na základě zákona o zdravotním pojištění zákon 562/1992 Sb.
Pracovní smlouva by v tomto případě problém neřesila.
Nashle
---
Zaměstnavatel musí vždy při kontrole prokázat, že odvedl ZP z min.vym.základu a pokud neodvedl, musí mít podloženo potvrzením jiného zaměstnavatele. Mám tentýž případ. Zaměstnankyně má dva PP a nikde nedosahuje minima. Součtem ano. Protože druhý zaměstnavatel zpracuje mzdy dříve, dohodli jsme se, že minimum hlídám já. Každý měsíc mi faxem posílá výši VZ a poté ještě originál poštou. Máme také sepsanou dohodu mezi druhým zaměstnavatelem, námi a zaměstnankyní.
Děkuji velice za obě rady!
Hezký den
Slávka D.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 5. 2006 15:43
Prosím o radu:
zaměstnankyně nastoupila do naší společnosti na prac. poměr na 20 hodin týdně (předpokládaný výdělek Kč 4.000,- hrubého měsíčně). Zároveň pracuje na zkrácený (poloviční) úvazek u jiného zaměstnavatele, výdělek u tohoto zaměstnavatele = 1/2 minimální mzdy.
Předpokládám tedy, že zdravotní pojištění bude mít zaměstnankyně od nástupu do naší firmy odvedeno v dostatečné výši. Jak ale postupovat, aby jí ten druhý zaměstnavatel přestal doplácet zdravotní pojištění do minima? Jaké potvrzení pro něj vystavit? Stačí kopie pracovní smlouvy? Máme i my po zaměstnankyni požadovat doložení pracovního poměru u druhého zaměstnavatele jako podklad, že není nutné doplácet pojištění do minima?
Velice děkuji!