Re: Brigáda
Tím, že jste zaregistrován na ÚP jste se stal pojištěncem státu, takže zdravotní pojištění za Vás platí stát. Musíte se jít na svou ZP do 8 dnů od registrace přihlásit. Sociálně jste pojištěn v tom smyslu, že doba .kdy budete veden na ÚP se Vám (sice ne celá)
počítá jakobyste pracoval pro účely důchodového pojištění.
Nejste však pojištěn nemocensky.
Pokud máte " brigádu" sjednanou, záleží na tom, jestli se jedná o
dohodu o provedení práce ( je nepojištěna) a nebo prac.poměr na pol. úvazek či dohodu o pracovní činnosti, které ve Vámi uvedené výši zakládají účast na nemocenském pojištění. Ze mzdy(prac.poměr) nebo z odměny(DPČ) Vám bude sráženo oboje pojištění.Nemusí však být dodržen minimální vyměřovací základ u zdr.pojištění . Divím se jen, že na ÚP Vám toto nevysvětlili. Proto
Vám jen připomínám,že nejpozději den před nástupem do takového pr.vztahu jste povinen to ÚP oznámit a pak do 8 dnů od nástupu na ÚP předložit o tom smlouvu či dohodu. Jinak Vás nemilosrdně z evidence vyřadí.
U přivýdělku záleží, jaký typ pracovního poměru budete mít uzavřený. Pokud to bude dohoda o provedení práce, ZP a SP se neplatí, sráží se jen daň, ale ta se taky nemusí srážet, pokud si u zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani. Pokud budete mít uzavřenu dohodu o pracovní činnosti, zaměstnavatel Vám bude z částky max.3785Kč srážet 12,5% SP a ZP a pokud podepíšete prohlášení k dani, nebudete platit taky žádnou daň z této mzdy.
Na Úřad práce bude Váš zaměstnavatel zasílat potvrzení o Vaší hrubé mzdě za příslušný měsíc a to z důvodu kontroly, že Vám nebyla vyplácena vyšší mzda, než polovina min.mzdy (3785Kč). O soc.a zdr.pojištění se starat nemusíte, plátcem je stát, pokud jste v evidenci na ÚP. Platíte jen z částek (DPČ), které jsem uvedla výše.Doufám, že jsem to nenapsala moc složitě?
Nadále zůstanete v evidenci PÚ jen jim musíte tento přivýdělek nahlásit. Mají na to formulář. A pozor, nahlásit do 8 dní, jinak můžete být vyřazen. Odvody z vaší mzdy bude odvádět zaměstnavatel.
Ivana2
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
5. 5. 2006 17:22
Jsem evidován na ÚP.Tam mě řekli,že si můžu přivydělat částku do 3785Kč hrubého.Nyní mám tuto možnost přivýdělku.Mám dotaz: kdo za mě v tomto případě bude platit soc. a zdrav. pojištění, nebo jak to vlastně funguje?
Omlouvám se za takovou otázku ,ale nikdo z okolí mě na to nedokáže odpovědět.Děkuji.