Re: PPM a rodičovský příspěvek, poradíte
Aby však žena mohla peněžitou pomoc v mateřství dostávat,
musí být v posledních dvou letech před porodem minimálně 270 dní nemocensky pojištěná. Důvodem je to, že se mateřská vyplácí právě z pokladny nemocenského pojištění. Vy asi budete muset žádat o dávky soc. podpory. Tam vám řeknou na jaké budete mít nárok.
Re: PPM a rodičovský příspěvek, poradíte
Pokud jste v evidenci ÚP, jste pro účely PPMí nemocensky pojištěná. Pokud na ÚP budete evidovaná až do doby 6 týdnů před předpokládaným termínem porodu, vznikne vám nárok na PPM. Ten je ve výši cca rodičovského příspěvku. Po skončení PPM si požádáte o rodičovský příspěvek. Pokud byste byla z evidence ÚP vyřazená dřív než 6 týdnů před termínem porodu, tak vám nárok na PPM nevznikne (nebudete ke dni obvyklého začátku pobírání PPM nemocensky pojištěná). V takovém případě o rodičovský příspěvek můžete požádat hned od data porodu. Zároveň si můžete od porodu požádat o přídavky na děti (vyplácení se dle příjmů domácnosti) a o porodné (vyplácí se bez ohledu na příjem domácnosti). V případě nízkých příjmů domácnosti je možné zkusit zažádat i o přídavek na bydlení a sociální příplatek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
8. 5. 2006 9:08
Jsem těhotná, očekáváný termín porodu 9. 7. 2006. Jsem v evidenci na ÚP od 1.12.2004 dosud, mezi tím jsem byla zaměstnaná na půl roku, tudíž mi nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Ptala jsem se na ÚP, jak to se mnou bude, až mě vyřadí z evidenci a oni neumí poradit. Poradíte mi někdo, zda budu pobírat rodičovský příspěvěk od data porodu, nebo na co mám vlastně nárok, popřípadě na koho (na jakou instituci) se obrátit o radu? Moc děkuji.