Re: Úrok z prodlení - velká prosba
Pokud máte sjednáno ve smlouvě jak píšete, tak máte nárok na smluvní pokutu ve výši ceny dopravy, takže když stála doprava zboží 10.000,- Kč, můžete nárokovat smluvní pokutu ve výši 10.000,- Kč. Vystavíte běžnou fakturu, kde napíšete, že se jedná o smluvní pokutu dle uzavřené smlouvy té a té.
Díky za názory, ale oni přece také porušili smlouvu, jestliže se zavázali, že přepravu zaplatí do 60 dnů. A s tím úrokem to bude jak? Do jaké výše by měl jít?
Pokud je snad uzavřena smlouva, v které jsou sjednané podmínky a závazky pro obě strany a jedna z nich smlouvu nedodrží, není důvod, proč nefakturovat a neuplatnit smluvní pokutu. Ve smlouvě bohužel nemají zřejmě úrok z pozdní úhrady sjednán.
Ve smlouvě není stanoveno, že se smluvní pokuta týká za špatně provedenou dopravu. Záleží, co je uvedeno ve smluvních podmínkách. Je-li tam uvedeno, že se objednatel zavazuje uhradit cenu za dopravu v takovém a makovém termínu, a toto nedodrží, je to z jeho strany porušení smluvních podmínek.
Možná by byl vhodný názor právníka, který smlouvu bude mít k nahlédnutí.
úrok z prodlení - § 369a obchod.zák.
sml.pokuta § 301 dtto
každý institut je něco jiného, lze účtovat oboje, protože sml. pokuta je za porušení smlouvy-podmínek, úrok z pr. je za nesplnění doby splatnosti ceny dodávky.
Podrobně tak na dálku více nejde, zkuste si přečít §§ a porovnejte, nebi skutečně k právníkovi.
Ochodní zákoník řeší jen obecně podmínky úroků z prodlení a poplatků z prodlení. Konkretně to řeší 142/1994 Sb., kde se praví, že úrok z prodlení činí "repo sazbu ČNB zvýšenou o 7 procentních bodů". Této formulaci bych rozuměl takto: repo sazba ČNB činí od loňska 2 %. Zvýšení o sedm procentních bodů by podle mě bylo 2 + 7 = 9 % jako sazba úroku z prodlení za rok. (Myslím, že kdyby měla být repo sazba zvýšena o 7 %, bylo by ustanovení formulováíno jinak).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
9. 5. 2006 14:32
Pěkně prosím o pomoc. Jaký úrok z prodlení můžu požadovat
u dlužníka, který mi nezaplatil za dopravu zboží v kamionové
dopravě a máme uzavřenou smlouvu o přepravě zboží. Bohužel
v ní není tento úrok z prodlení. Podmínky přepravní smlouvy jsme
dodrželi. Je v ní pouze věta cituji: Při nedodržení smluvních
podmínek je mezi oběma stranami dohodnuta smluvní pokuta ve
výši ceny přepravy. Jestli tomu správně rozumím, mohu ho
pokutovat a požadovat úrok z prodlení? A v případě, že ano,
jakou cestou mám postupovat v případě pokuty (vystavit fakturu
na pokutu????)