Re: prosím ověřit - mzdové
Add 1)
U velmi nízkých příjmů se může stát, že zaměstnanec nedosáhne minima. Prostě má víc volných dnů a málo odpracovných. Může se to přihodit i člověku s velkým příjmem. Např. 1. a 2. je So a Ne, v pondělí dostane neschopenku do konce měsíce a musí si doplatit ZP za ty 2 kalendářní dny. (13,5 %)
Add 2)
Je za ni plátcem i stát.
Zákon 48/1997 Sb., § 7, odst. 1, písm. l)
1) Když zaměstnanec marodil celý měsíc (od 1. do 30.)výplata 0, sociální 0, zdravotní 0, daň 0 - je to správně? Pokud by marodil pouze několik dní a jeho mzda by nedosáhla minima, tak se zdravotní počítá alespoň zmin. mzdy?
2) paní na DPČ - mzda o něco vyšší než polovina
minimální, jedno dítě, předpokládám, že může uplatnit
bonus na dítě.
1) počítá se jen z dosažené mzdy, nikoli z minimální
Ještě k bodu 2) ta paní nemá jiný pracovní poměr a
tak ji dopočítávám zdravotní z min. mzdy a ne z
dosaženého výdělku - je to správně?
>>Add 1)
U velmi nízkých příjmů se může stát, že zaměstnanec
nedosáhne minima. Prostě má víc volných dnů a málo
odpracovných. Může se to přihodit i člověku s velkým
příjmem. Např. 1. a 2. je So a Ne, v pondělí dostane
neschopenku do konce měsíce a musí si doplatit ZP za
ty 2 kalendářní dny. (13,5 %)
Tady to chápu tak, že v případě, že marodí celý měsíc kromě soboty neděle (např.), tak musí za ty dva dny doplatit zdravotní pojištění. Ale ptal jsem se jak to je když je nemocný např. 14 dní v měsíci a za zbývající dny nedosáhne min. mzdy. Výše mi odpověděli, že se zdrav. počítá z dosažené mzdy a vy mi naznačujete dopočítání do zdarv. minima. Tak jak to vlastně je?
>>Je za ni plátcem i stát.
>>Zákon 48/1997 Sb., § 7, odst. 1, písm. l)
>
>Našla jsem lepší paragraf:
>zákon. 592/1992 Sb., §3 odst. 8, písm. c)
>Mám ho před sebou. Je tady na businessu v zákonech. Ale dovoluji si odporovat, ikdyž má jedno dítě do 7 let věku ale zároveň je zaměstnaná (ikdyž na DPČ a 18 hodin) tak za ní přece neplatí pojištění stát. Nebo jsem z toho jelen.
Myslím si, že pokud nemá ještě další zaměstnání a v tomto nedosahuje na min. mzdu, tak musí být odvedeno min. zdrav. poj. tj. alespoň 1022 Kč.
Uvedu příklad:
hrubá mzda 5050
zaměstnavatel zaplatí 4,5% z 5050 tj. 227
zaměstnanec 9% z 5050 tj. 455
zaměstnanec ještě 13,5% z Kč 2520 (rozdíl mezi min.mzdou a výdělkem) tj.340 = celkem 1022
prosím ještě se někdo zapojte
Ale ptal jsem se jak to je
>když je nemocný např. 14 dní v měsíci a za zbývající
>dny nedosáhne min. mzdy. Výše mi odpověděli, že se
>zdrav. počítá z dosažené mzdy a vy mi naznačujete
>dopočítání do zdarv. minima. Tak jak to vlastně je?
Příklad:
Duben 30 dnů. 7570/30=252,33
Nemoc 16 dnů, 14*252,33=3533
Minimální vyměřovací základ pro ZP,
skutečný výdělek 3040, rozdíl 493 (13,5 % 67), zaměstnanec odvede 137+67=204
Možná jsem se někde přepočítala, ale v principu to je takhle.
>>zákon. 592/1992 Sb., §3 odst. 8, písm. c)
>
>>Mám ho před sebou. Je tady na businessu v zákonech.
>>Ale dovoluji si odporovat, ikdyž má jedno dítě do 7 let
>věku ale zároveň je zaměstnaná (ikdyž na DPČ a 18
>hodin) tak za ní přece neplatí pojištění stát.
Nevyjádřila jsem se přesně, mínila jsem tím, že kdyby byla doma, tak by za ní platil pojištění stát, a proto se na ni nevztahuje minimální vyměřovací základ. Možná se něco v poslední době změnilo, ale když jsem byla na posledním školení, tak to ještě platilo.
>prosím ještě se někdo zapojte
Jste moc hodné, že se mnou diskutujete, ale teď už se v tom nedokážu orientovat. Co má podepsat, nějaké prohlášení, že se stará o dítě do 7 let a přitom chodí do zaměstnání byť jen na 18 hodin týdně? Nezlobte se, ale opravdu v tom mám ještě větší zmatek.
Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:
c) která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takovou osobu se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů
Ať Vám paní podepíše: Prohlašuji, že má dcera Amálka, narozená tehdy a tehdy, nenavštěvuje MŠ na dobu delší než 4 hodiny denně. Datum a podpis. Toť vše.
To, že máte z těch zákonů v hlavě zmatek, z toho si nic nedělejte, oni ti, co je podepisují, tak určitě taky.
>
>Ale ptal jsem se jak to je
>>když je nemocný např. 14 dní v měsíci a za zbývající
>>dny nedosáhne min. mzdy. Výše mi odpověděli, že se
>>zdrav. počítá z dosažené mzdy a vy mi naznačujete
>>dopočítání do zdarv. minima. Tak jak to vlastně je?
>
>
>
>
>Příklad:
>Duben 30 dnů. 7570/30=252,33
>Nemoc 16 dnů, 14*252,33=3533
>Minimální vyměřovací základ pro ZP,
>skutečný výdělek 3040, rozdíl 493 (13,5 % 67),
>zaměstnanec odvede 137+67=204
>Možná jsem se někde přepočítala, ale v principu to je
>takhle.
>
>
>>>zákon. 592/1992 Sb., §3 odst. 8, písm. c)
>>
>>>Mám ho před sebou. Je tady na businessu v zákonech.
>>>Ale dovoluji si odporovat, ikdyž má jedno dítě do 7
>>>let
>>věku ale zároveň je zaměstnaná (ikdyž na DPČ a 18
>>hodin) tak za ní přece neplatí pojištění stát.
>
>Nevyjádřila jsem se přesně, mínila jsem tím, že kdyby
>byla doma, tak by za ní platil pojištění stát, a proto
>se na ni nevztahuje minimální vyměřovací základ. Možná
>se něco v poslední době změnilo, ale když jsem byla na
>posledním školení, tak to ještě platilo.
>Ale ona není doma, protože je u mě zaměstnaná na DPČ, na 18 hodin týdně a mzda je 5050 hrubého.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
10. 5. 2006 7:30
1) Když zaměstnanec marodil celý měsíc (od 1. do 30.) , výplata 0, sociální 0, zdravotní 0, daň 0 - je to správně? Pokud by marodil pouze několik dní a jeho mzda by nedosáhla minima, tak se zdravotní počítá alespoň z min. mzdy?
2) paní na DPČ - mzda o něco vyšší než polovina minimální, jedno dítě, předpokládám, že může uplatnit bonus na dítě. Dělám to prvně tak prosím konzultaci. Díky a hezký sluneční den