Re: Nemocenská+Rekvalifikace
---
K odmítnutí vhodné práce byste musela mít lékařský posudek. Jinak by šlo o porušení povinností uchazeče o zaměstnání a pochopitelně by vás vyřadili z evidence. Z toho, co zde uvádíte, jde také o to, zda vás potenciální zaměstnavatel bude chtít a ne, že tedy máte práci vzít. Pokud by vám ještě neuplynula podpůrčí doba , měla byste nárok na podporu celou podpůrčí dobu za předpokladu, že odpracujete alespoň 3 měsíce a zároveň splníte podmínku zaměstnání 12 měsíců v posledních 3 letech. Pokud by bylo zaměstnání kratší než 3 měsíce, náleží vám podpora po zbývající část podpůrčí doby a současně platí viz výše. Podpůrčí doba činí do 50 let uchazeče 6 měs., od 50 let do 55 let 9 měs., nad 55 let 12 měs.
Při poskytování nemocenského se podpora neposkytuje. Není stanovena žádná čekací doba. Jakmile nastoupíte do zaměstnání a třeba hned první den onemocníte, náleží vám nemocenské. Upřímně bych takového zaměstnance nechtěla a pořádně bych si prostudovala zápočtový list.
Při rekvalifikaci se uzavírá dohoda s ÚP, kde jsou stanoveny podmínky. Podpora je vyšší 60 % čistého prům.výdělku max. 2,8 životního minima jednotlivce. Asi je jasné, že ÚP vás rekvalifikuje proto, aby vám mohl nabídnout i jiné místo než byla vaše dosavadní kvalifikace. Další odpovědi na vaše otázky najdete přímo v zákonu o zaměstnanosti ve složce zákony. Určitě jste také obdržela poučení uchazeče o zaměstnání, kde naleznete potřebné info. Samozřejmě mi nepřísluší hodnotit váš zdravotní stav. Ten má na starosti lékař.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
10. 5. 2006 12:06
Dobrý den,
jsem na ÚP a pracovnice mě nutí, pod pohrůžkami vyřazení z evidence, vzít práci,která ale nevyhovuje mým zdr. potížím.Nemám ovšem žádné aktuální potvrzení,že tuto práci nemohu stoprocentně vykonávat.
Po poradě s lékařkou mám prý tuto práci vzít s tím,že jakmile bude třeba mám dát výpověď a jít na neschopenku.
Je možné to tak případně řešit?A kolik dní musím mít odpracováno?
Na ÚP jsem evidovaná od srpna 05,září 05-leden 06 jsem marodila.Od února 06 jsem opět na ÚP.Do června budu mít podporu.
A ještě jeden dotaz!Pokud bych požádala o rekvalifikaci a pracovnice nakonec ještě souhlasila,není podmínkou vzít potom nějakou práci v závislosti na rekvalifikaci?
Někde jsem i četla,že se prodlužuje doba na ÚP a o něco i zvyšuje podpora.Je to pravda?
Děkuji moc za rady!!!