Re: Výklad §23 ZSDP
Ona je pravda, že finanční úřady tento postup vyžadují, tj. aktivní přístup žadatele, který pak na místě vyznačí, co ze spisu chce okopírovat. Nicméně s brněnským finančním ředitelstvím vedeme polemiku nyní už na úrovni správní žaloby o to, že tento metodický pokyn MF nemá přílišnou oporu v zákoně, neboť z citované věty vyplývá pro subjekt pouze právo zažádat o opis a pro správní orgán povinnost opis poskytnout.
Horší už je to pak s jeho doručením, ptž to zákon nijak neupravuje. Dovedeno ad absurdum mi pak fin.ú. může napsat, že výpisy pořídil a že si pro ně mám přes celou republiku přijet. :-)
Re: Výklad §23 ZSDP
+Vím, že tím nikomu nepomohu, ale před pár lety byl tento zákon odbornou veřejností nazýván "zločinecký zákon".+
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
12. 5. 2006 5:20
Měl bych dotaz k interpretaci § 23 odst. 3 zák. č. 337/1992 Sb., vztahujícímu se k otázce Nahlížení do spisu.
Zajímá mne, zdali lze větu: "Na žádost daňového subjektu pořídí správce daně ze spisového materiálu, do něhož lze nahlížet nebo kde to bylo povoleno, doslovné opisy nebo stejnopisy či výpisy nebo potvrzení o skutečnostech tam obsažených..." vykládat i tak, že pořízení vyjmenovaného opisu nemusí předcházet aktivní nahlédnutí do spisu, a zda tak lze požádat o zaslání dokumentu na dálku.
Výklad finančních úřadů v aplikaci této věty je u nás značně nejednotný, proto bych rád znal váš názor.