Re: živnostenský list - účetnictví
Pokud nesplňujete praxi, pak musíte mít odpovědného zástupce - viz. § 11 Živnostenského zákona: Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu. Odpovědný zástupce se musí zúčastňovat provozování živnosti v potřebném rozsahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než dva podnikatele.
Děkuji za odpověď, ale mne tato práce baví, chci ji dělat legálně a sama. Mít odpovědného zástupce obnáší další výdaj pro mne, jako případnou OSVČ a neřeší to můj problém. Asi zde tedy není žádná legální možnost, jak si vyřídit ŽL na práci, kterou ovládám, baví mě a představovala by i určitý přínos pro veřejnou pokladnu - odvody, daňě. Přesto děkuji.
Lze se známou účetní uzavřít dohodu o pracovní činnosti, kdy odměna nepřekročí 400,00 Kč a nebude trvat více jak 7 dnů, pak jde pouze o daň 15 % z 400,00 Kč, případně nižší částky. Neznám jiný způsob, jak dosáhnout na ŽL. Pokud jste ale byla zaměstnaná jako administrativní pracovník a vykonávala činnost účetní, pak snad není problém pro bývalého zaměstnavatele, aby vám dal potvrzení o praxi. Je snad jedno, jak tuto (třeba kombinovanou) pracovní činnost nazval, ale jakou práci jste skutečně vykonávala.
Já osobně jsem vedla asi 8 let účetnictví manželovi. Dle zákona mě samozřejmě zaměstnat nemohl. Teď po MD jsem přemýšlela, co dál a ŽL mi na účetnictví vydali absolutně bez problémů. Domesla jsem jen potrvzení od manžela. Napsáno volnou formou, s tím, že jsem mu vedla účto od - do. Myslím, že bude hodně záležet na úředníkovi se kterým se setkáte. Přeju hodně štěstí. K.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
Také Babišova vláda chce, aby se do eTuristy registrovaly jak hotely, tak Airbnb
14. 5. 2006 18:02
Mám takový problém. Vedením účetnictví se zabývám již přez 10 let. Jedná se především o manžela a další rodinné příslušníky. Zaměstnání na vedení účetnictví jsem nikdy neměla, vždy byla má práce spíše specifikovaná jako administrativní pracovník , atd. Vím, že vzledem k tomu, že v podstatě neprokážu 5-ti letou praxi, když jsem v tomto oboru nikdy nebyla legálně zaměstnaná, myslím závislou činností, nemohu dostat ŽL. Nemáte s tímto někdo zkušenost? Nedá se ta praxe nějak obejít? Se vzděláním nemám problém.