Firmě, ve které jste jednatelem materiál/zboží prodávat můžete za předpokladu, že se na obou stranách jedná o "běžný obchodní styk" a cena odpovídá "ceně obvyklé".
Pokud by se jednalo o operace neodpovídající běžné činnosti a Vy byste byl v s.r.o. nejen jednatelem, ale i jediným společníkem, pak by k platnosti smluvního vztahu byla nutná písemná forma smlouvy s úředním ověřením podpisů (což zabraňuje smlouvu antidatovat).
Pokud se cena bude odlišovat od "ceny obvyklé", vznikne povinnost o rozdíl upravit základy daně z příjmu (Váš i s.r.o.) a může Vám také vzniknout povinnost nahradit s.r.o. to, oč zaplatila více.
Upozorňuji, že pokud budete s.r.o. ve které jste jednatelem fakturovat služby, budou z daňového hlediska posouzeny jako příjem ze závislé činnosti (§6 ZDP) s povinností odvodů sociálního i zdravotního pojistného Vámi i s.r.o.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 4. 2015 13:39
Dobrý den,
mám následující modelovou situaci. Jsem OSVČ neplátce DPH, vedu DE se skladem a zároveň jsem jednatelem ve firmě FIRMA s.r.o. (vedeno Účetnitcví).
Potřeboval bych ze skladu OSVČ vzít veškeré položky a převést je do skladu FIRMA s.r.o.
Otázka zní: Bude problém vystavit jako OSVČ klasickou fakturu firmě FIRMA s.r.o.? Pokud to problém nebude, dá se to dělat opakovaně? Mám totiž pocit, že je to v rozporu se zákonem o obchodních korporacích z toho důvodu, že jsem ve firmě FIRMA s.r.o. jednatelem. Pokud to bude problém, dá se tato situace nějak řešit?
Předem děkuji za odpovědi k tématu.