Firmě, ve které jste jednatelem materiál/zboží prodávat můžete za předpokladu, že se na obou stranách jedná o "běžný obchodní styk" a cena odpovídá "ceně obvyklé".
Pokud by se jednalo o operace neodpovídající běžné činnosti a Vy byste byl v s.r.o. nejen jednatelem, ale i jediným společníkem, pak by k platnosti smluvního vztahu byla nutná písemná forma smlouvy s úředním ověřením podpisů (což zabraňuje smlouvu antidatovat).
Pokud se cena bude odlišovat od "ceny obvyklé", vznikne povinnost o rozdíl upravit základy daně z příjmu (Váš i s.r.o.) a může Vám také vzniknout povinnost nahradit s.r.o. to, oč zaplatila více.
Upozorňuji, že pokud budete s.r.o. ve které jste jednatelem fakturovat služby, budou z daňového hlediska posouzeny jako příjem ze závislé činnosti (§6 ZDP) s povinností odvodů sociálního i zdravotního pojistného Vámi i s.r.o.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změna hlášení má háček. Všechny formuláře pojišťovnám se podávají dál postaru
Květnové svátky posunou výplaty důchodů
Připravovaná novela stavebního zákona: Znovu a lépe?
Perličky z diskuze účetních k JMHZ
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
8. 4. 2015 13:39
Dobrý den,
mám následující modelovou situaci. Jsem OSVČ neplátce DPH, vedu DE se skladem a zároveň jsem jednatelem ve firmě FIRMA s.r.o. (vedeno Účetnitcví).
Potřeboval bych ze skladu OSVČ vzít veškeré položky a převést je do skladu FIRMA s.r.o.
Otázka zní: Bude problém vystavit jako OSVČ klasickou fakturu firmě FIRMA s.r.o.? Pokud to problém nebude, dá se to dělat opakovaně? Mám totiž pocit, že je to v rozporu se zákonem o obchodních korporacích z toho důvodu, že jsem ve firmě FIRMA s.r.o. jednatelem. Pokud to bude problém, dá se tato situace nějak řešit?
Předem děkuji za odpovědi k tématu.