Hlavní navigace

Nepravid.pracovní doba

  • (neregistrovaný)

    19. 5. 2006 11:32

    Dobrý den,

    1) Chtěla bych se zeptat, když zaměstnanec pracuje na poloviční úvazek, v pracovní smlouvě má pracovní dobu 20 h za týden, pracuje nepravidelně (1 týden odpracuje např. 15 h, druhý týden 25 h apod.), ke konci měsíce mu odpracované hodiny sedí na počet pracovních dnů jestli ve smlouvě může mít uvedenou pracovní dobu 20h za týden, přestože každý týden odpracuje jiný počet h. Je odměňován mesíční mdzou.

    2) Když bude tento zaměstnanec polovinu měsíce nemocný, první polovinu měsíce odpracuje méně hodin než zaměstnanec, který pracuje pravidelně 20 h za týden, dostane tím pádem menší mzdu než zaměstnanec, který pracuje pravidelně. Moc se mně to nezdá. Je to správně? Nemůže proti tomu mít F.Ú. námitky, že neodpracoval stanovený počet hodin (např. za 14 pracov. dní by normálně měl odpracovat 40 h).

    děkuji moc

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 5. 2006 13:55

      Martina+ (neregistrovaný)

      Re: Nepravid.pracovní doba
      --
      Pracovní dobu můžete mít sjednánu na 20 h./týdně. Tímto se zavazujete přidělovat zaměstnanci práci. Pokud by zaměstnanec neodpracoval za měsíc stanovenou prac.dobu, museli byste mu vyplatit náhradu ve výši průměrného výdělku, protože jste mu nepřidělili práci dle prac.smlouvy.
      Totéž platí i u druhé otázky. Musíte mu dorovnat "fond prac.doby".Podívejte se na §84 a 85 ZP, kam spadáte z hlediska rozvržení pracovní doby. Pokud byste měli nerovnoměrné rozvržení PD, můžete si určit vyrovnávací období, které může činit nejvýše 12 měsíců a případné rozdíly mezi stanovenou pracovní dobou a skutečnou srovnat až v rámci určeného období. Pokud spadáte do rovnoměrného rozvržení, tak se domnívám, že musíte sledovat rozdíly v každém měsíci zvlášť a vždy na konci případné nesrovnalosti doplatit nebo bude mít zaměstnanec zaplaceno více hodin. Přesčasem by se odpracované hodiny stávaly v momentě, kdyby přesahovaly stanovenou týdenní pracovní dobu (40 h./týdně) u zaměstnavatele.

    • 19. 5. 2006 19:08

      Iveta (neregistrovaný)

      Re: Nepravid.pracovní doba
      Děkuji Vám. Dívala jsem se na výše uvedené paragrafy a nejsem z toho zrovna nejmoudřejší. Musím tedy zaměstnanci, který pracuje nepravidelně viz výše něco finančně dorovnávat? Nebo se jedná jen o dorovnání pracovní doby? Můžete mně to prosím uvést na konkrétním případě, co znamená to vyrovnávací období a průměr pracovní doby, jak je uvedeno v § 85? Moc děkuji

    • 19. 5. 2006 21:08

      anonymous (neregistrovaný)

      Re: Nepravid.pracovní doba
      Já bych to malinko doplnil: Vy nepíšete, jestli ta pracovní doba se pravidelně opakuje - 1.týden 15hod., druhý týden 25 hod. a zase 15 hodin atd. Pokud ano, tak by šlo o pravidelnou pracovní dobu, protože nepravidelná je až nad 9 hodin denně (což by bylo 45 hodin v jednom týdnu). Pokud by počty hodin byly jiné v každém týdnu, pak se jedná o nepravidelnou pracovní dobu. V tomto případě se stanoví tzv. vyrovnávací období, které může být až 12 měsíců, ale bohatě stačí 3 měsíce a zy tyto tři měsíce musí být odpracováno např. 12 týdnů x 20 hodin =240 hodin. Vše co je odpracováno navíc je přesčas, pokud méně je to problém zaměstnavatele. Podmínkou je, že 14 dnů dopředu musí být v tomto případě stanoven harmonogram směn na celé toto vyrovnávací období.
      Otázka nemoci je jednoznačná: za dny nemoci se pokrátí měsíční mzda a zaměstnanec dostane nemocenskou.

    • 20. 5. 2006 18:10

      Iveta (neregistrovaný)

      Re: Nepravid.pracovní doba
      Pracovní doba se neopakuje, je nepravidelná. Vaše vysvětlení mně stačí, bylo srozumitelné. Moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).