Hlavní navigace

Dobropis ?

  • (neregistrovaný)

    22. 5. 2006 7:42

    Prodali jsme os. automobil. Nyní kvůli skryté závadě odběrateli vracíme část prodejní ceny. Musím vystavit dobropis nebo částku v pokladně (bylo to vráceno hotově) zaúčtuji na 641 mínusem?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 5. 2006 8:44

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: dobropis ?
      Pokud nejste plátce DPH, pak stačí účtovat pouze o platbě 641 mínusem.

      Pro plátce DPH:
      Každá oprava základu daně se považuje za samostatné zdanitelné plnění. V případě snížení původní daně na výstupu, tj. opravy základu daně podle § 42 odst. 1 ZDPH, podléhá rozdíl mezi původním a opraveným základem daně dani ve zdaňovacím období, ve kterém byl daňový dobropis doručen plátci, pro kterého se uskutečnilo zdanitelné plnění. Z toho vyplývá, že zahrnout daňový dobropis do svého daňového přiznání k DPH, může plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění a provádí opravu základu daně, v souladu se zákonem teprve poté, co prokazatelně doručí daňový dobropis plátci, pro kterého se uskutečnilo zdanitelné plnění a který na jeho základě provede opravu odpočtu daně.
      Při opravě základu daně u zdanitelných plnění uskutečněných pro neplátce daně se nevystavují daňové dobropisy ani vrubopisy, které se vystavují pouze v případě, že se původní zdanitelné plnění, u něhož dochází k opravě základu daně a výše daně, uskutečnilo pro jiného plátce daně. Místo daňového dobropisu nebo vrubopisu plátce vystaví doklad o opravě základu daně.
      Není podstatné, že prodej OA je od daně osvobozen.

    • 22. 5. 2006 9:48

      LS (neregistrovaný)

      Re: dobropis ?
      Auto jsme prodali neplátci DPH - FO.Takže jestli jsem správně pochopila, dobropis nevystavuji. Nevím co je doklad o opravě základu daně . Prosím.

    • 22. 5. 2006 19:11

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: dobropis ?
      Nemusíte mít potvrzeno převzetí. I když u prodeje osvobozeného na výstupu by se i u nepotvrzeného dobropisu nic nestalo. Jde pouze o údaj, který sice uvádíte v přiznání, ale DPH na výstupu nesnižujete. Neměla jsem k dispozici více údajů. Proto je odpověď obecná a pro vícero možností.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).