Re: DPH - skonto
Při přepočtu faktury by jste měla odečíst skonto 2% (za předpokladu, že zaplatíte do 14dnů) tato částka je ZD. Tento násobit kurzem ČNB a z toho počítat DPH 19%. Účtovat byste měla také tuto již sníženou cenu.
Mám stejný případ a účtuji DPH také z plné částky - skonto považuji za finanční plnění a ne za zdanitelné plnění.
Ale raděj se na to ještě přeptám.
Tak teď tomu nerozumím. V zákoně je napsáno: Základ daně se sníží o slevu z ceny, pokud je poskytnuta k datu uskutečnění zdanit.plnění. Pokud zaplatím do 14.dnů, mám nárok na slevu 2%. Tak je to stanoveno ve faktuře a nevím, proč bych si ji nemohla odečíst a považovat za základ daně cenu sníženou?
Slevu jste obdržela ne na zboží - ale jako bonus za předčasně uhrazenou fakturu. A sleva není poskytnuta k datu zdanitelného plnění, ale k datu platby. TAkže zase mi to vychází DPH z plné sazby a skonto brát jako finanční plnění. A finanční plnění není zdanitelné plnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 5. 2006 14:00
Prosím o radu, nevím, jestli nedělám něco špatně. Nakupujeme zboží v Německu, fakturu přepočtu na CZK kurzem ČNB a pak vypočítám 19% DPH (uvádím do ř.220 a 320). Zaúčtuji 111/321 (cena bez DPH). Ale při úhradě máme do 14 dnů skonto 2%. Takže uhradíme částku v EUR nižší než je celková částka na faktuře (321/221), takže spočítám úhradu, k tomu KR a ten zbytek EUR, které nehradíme zaúčtuju přepočtené jako 321/648 plus KR. ALE už k tomu skontu nepočítám 19 % DPH na výstup. Musím k tomu opět počítat těch 19%? A jak potom s řádky 220 a 320, co tam uvést??? Děkuji.