Re: prosím co je to SAP?
SAP taky neumim, tak jen, co vim teoreticky... SAP je informacní system (nejen ucetni), kterym zahrnuje (muze zahrnovat) i skladove pohyby, snad i planovani vyroby.... je to takovy ten program na vsechno ;))) pokud si ho firma upravi k obrazu svemu... (napr. pri prodeji zbozi automaticky vznika pozadavek na jeho opetovne porizeni / vyrobu)...
ale asi bude zahrnovat i ostatni oblasti....
http://www.sap.com/cz/solutions/index.epx
SAP je komplexní modulární ERP systém, určený primárně pro velké a střední organizace, i když se vzhledem k nasycení tohoto trhu distribuují i verze pro malé firmy.
Zahrnuje kompletní sadu aplikací - finance, controlling, personalistika, nákup, prodej, mater. hospodářství, výroba, logistika...
Má vlastní programovací jazyk (ve kterém je sám napsán) pro vývoj uživatelských aplikací.
Demoverzi tak jednoduše mít nemůžete - to není systém o velikosti Pohody, Money apod., běžící na jdnom stroji. Jestli znáte Scalu nebo Baan, tak ještě větší, lepší, ... :-))
Taky si myslím, že se ho těžko naučíte jako samouk. Každý, o kom vím, že v něm pracuje, absolvoval spoustu školení, aby se naučil ten svůj kousíček, který potřebuje k práci. A nechci se nikoho dotknout, ale myslím, že i ti školitelé znali taky jen ten svůj kousček.
Se SAPem jsem chvíli pracovala (zpracování a evidence dlouhodobého majetku) a jsem ráda, že s ním už pracovat nemusím.Je to moc složité a né příliš logické.Hodně se v něm pracuje s účtovacími klíči a to je tedy věc.Rozhodně nic co by se někdo mohl naučit coby samouk.
>Se SAPem jsem chvíli pracovala (zpracování a evidence
>dlouhodobého majetku) a jsem ráda, že s ním už
>pracovat nemusím.Je to moc složité a né příliš logické.Hodně
No, nevím, jestli zrovna aplikace IM je tak komplikovaná, ale není to můj modul, tak nekomentuju :-))
>se v něm pracuje s účtovacími klíči a to je tedy
>věc.Rozhodně nic co by se někdo mohl naučit coby samouk.
Tak to bych rozhodně netvrdil. Uživatelská dokumentace není zas tak špatná. Ale triviální to není (vzhledem k možnostem), takže je vhodný nějaký kurz.
gravere,
a víte že jsem si v noci v polospanku nějak říkala, že místa učetních kde chtějí SAP raději přehlížet - jsou to velké většinou zahraniční společnosti u kterých nebudu znamenat nic, budu tam jedna z mnoha. Dala bych přednost komplexnímu účetnictví.
>gravere,
>a víte že jsem si v noci v polospanku nějak říkala, že
>místa učetních kde chtějí SAP raději přehlížet - jsou
>to velké většinou zahraniční společnosti u kterých
Ale kdepak: http://www.sap.com/cz/company/customersuccess/index.epx
>nebudu znamenat nic, budu tam jedna z mnoha. Dala bych
>přednost komplexnímu účetnictví.
To není problém SAPu, ale rozsahu firemní agendy. V malé nebo jednostranně orientované firmě můžete dělat komplexní účetnictví, jinde třeba je zvlášť účetní na saldokonta, banku/pokladnu, mzdy, finance...
Samozřejmě existují plné lokalizace do mnoha jazyků vč. češtiny, a to jak prostředí, tak dokumentace. Některé z nich můžou v jedné instalaci koexistovat, takže si při přihlášení můžete jazyk zvolit.
SAP má navíc integrovanou nápovědu k jednotlivým obrazovkám, polím, tlačítkům atd. Je to věc zvyku, není to nic, co byste nezvládla.
Taky jsem našla práci, kde požadovali SAP, ale měla jsem štěstí, protože to byla firma, kde se zpracovávala ocel a dále se vyvážela, takže pro mne byl SAP hračkou. Šlo ve směs o zapisování dopravců a objednávky, takže já jsem se SAPem nikdy žádný problém neměla. Dneska se taky pídím po DEMU tohohle programu, protože je stále co zlepšovat a člověk si nepamatuje všechno...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2006 14:59
Dobrý den,
hledám si práci v pozici účetní a skoro všude požadují znalost programu SAP.
Prosím, řekl by mi někdo co to je za program a zda se dá někde pořídit jeho DEMO verze?
Nemohu to nikde najít.
Děkuji za VAše odpovědi