Re: prodej bytu-prosím o rychlou radu
A jak dlouho v něm bydlíte - máte trvalé bydliště a na co použijete peníze? Vaše situace se bude týkat ještě daně z příjmu a tak se podívejte na par. 4 zákoha o dani z přijmu, odst. 1, písm. a. Pokud se do něho "vlezete", nebudete platit nic, pokud to na sebe nenapasujete, budete platit daň z příjmu.
Byt vlastním od 08/04, na katastru jsem zapsaná od 10/04. Přečetla jsem si § 4 i §10, a prosím ještě o radu, jak se tento příjem daní, jako příjem ze závislé činnosti nebo je na to jiná tabulka? Pokud byt prodám až v říjnu budu od této daně osvobozena? Děkuji
Pokud jej budete zdaňovat, pak v §10, byla by to příloha přiznání za rok 2005 č. 2, snad nebudou zase nové formuláře...:-)) Jinak se posuzuje 2 roky bydlení, takže pokud tam bydlíte od 8/04, pak v 9/06 by jste jej mohla bez problémů prodat. Ještě se podívám do zákona, jak by to bylo, kdybyste inkasované peníze použila zase na bydlení, ale o tom se nezmiňujete, tak předpokládám, že se na to ani nechystáte.
Tak pokud peníze použijete znovu na bytové potřeby a prokážete to, jste od daně z příjmu osvobozena, ale na FÚ bych to nahlásila, že jsem byt prodala a že použiji peníze na bytové potřeby. Potom můžete byt prodat ihned.
Jinak si opravdu přečtětě v zákonech - zákon o dani z přijmu par. 4, ost. 1 písm. a. Je to tam dostatečně srozumitelné i pro laika.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Startují podzimní Dny Marianne. Nabízejí slevy až 70 % i výhody pro platby kartou
WhatsApp mění ceník: Za servisní zprávy a potvrzení objednávek budou firmy platit
Další přešlap Schillerové u EET: Mylně tvrdí, že se zavádí vyšší odpočet na partnera
Z chemie málem propadla. Dnes s její pomocí tvoří unikátní šperky ze živých přírodnin
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
25. 5. 2006 12:03
Chci prodat byt za 1.200.000,-, zjistila jsem, že budu platit daň z převodu - 3%, budu platit ještě něco? Byt vlastním necelé 2 roky. Děkuji za pomoc