Re: Rodinný dům s provozovnou - DPH
Pokud budete v rodinném domě podnikat, tedy mít provozovnu, je nutné ho mít po dostavění vložen v obchodním majetku a mít v té souvislosti ošetřen poměr v jakém bude využíván pro podnikání. V tomto poměru doporučuji krátit nárok na odpočet DPH při výstavbě i při pozdějším provozu. Také daňové výdaje. Tato problematika je poměrna náročná, doporučuji poradit se s daňovým poradcem.
>>Dobrý den,
>>Prosím o Váš odborný názor k následujícímu dotazu:
>>Jako fyzická osoba podnikám jako provozovatel
>>restaurace, jsem plátce DPH, v současné době využívám
>>k
>>provozování živnosti pronajaté prostory, ale do
>>budoucna
>>plánuji investici do vlastního objektu.
>>Nyní mám smlouvu o dílo se stavební firmou která
>>začíná realizovat "Novostavbu rodinného domu s
>>provozovnou"
>>podlahová plocha pro bydlení převažuje podlahovou
>>plochu provozovny v poměru cca 51%/49%. Z novely
>>zákona o
>>DPH jsem zjistil, že celý objekt v tomto případě
>>připadne do snížené sazby DPH tj.5%.
Pardon, něco mi uteklo? Poslední novela zněla, že všechny prostory pro podnikání jsou zatíženy 19% DPH. Už neplatí, že pokud je plocha k bydlení větší než 50% , pak i provozovny v 5%. Nebo už to zase neplatí?
>>Dotaz zní takto: Stavení firma fakturuje stavební
>>práce s 5% DPH, vrátí mi FÚ jako plátci DPH oněch 5%
>>?
>>nebo se v této sazbě DPH nevrací?
>>Nebo by pro mě jako pro plátce DPH bylo lepší z
>>pohledu snížení celkových nákladů poměr podlahových
>>ploch
>>obrátit na 49%/51%, aby charakter objektu připadl do
>>základní sazby tj.19% a FÚ tak vrátil oněch 19%.
>>Dosud mi nikdo nebyl schopen na tento dotaz
>>kvalifikovaně odpovědět. Předem velmi děkuji.Jirka
>Pokud budete v rodinném domě podnikat, tedy mít
>provozovnu, je nutné ho mít po dostavění vložen v obchodním
>majetku a mít v té souvislosti ošetřen poměr v jakém
>bude využíván pro podnikání. V tomto poměru doporučuji
>krátit nárok na odpočet DPH při výstavbě i při
>pozdějším provozu. Také daňové výdaje. Tato problematika je
>poměrna náročná, doporučuji poradit se s daňovým
>poradcem.
Řekla bych, že ten poměr bytová : nebytová smlouží pouze pro účel Stavebního zákona. V RD můžete mít maximálně 50% celkové plochy k podnikání.
DPH bude v poměru 51% ........ 5% DPH
a 49% ...... 19% DPH
Řeším zrovna DPH ve stavebnictví a tak jsem pročítala starší příspěnky a proto jsem se dostala i na tento.
Též jsem včera požádala, zda někdo neví o nějakém pokynu dle jakého se DPH ve stavebnictví řídí.
A BINGO!!!!
Paní Šárka mi doporučila :
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-4BA11CAF/cds/xsl/182_629.html?year=
Jukněte na něj. Je PARÁDNÍ !!!!!
Fuj rovná daň :-)
Jsem pro rovnou daň u daně z příjmů,
ale rovná daň i s DPH = šílené.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Startují podzimní Dny Marianne. Nabízejí slevy až 70 % i výhody pro platby kartou
WhatsApp mění ceník: Za servisní zprávy a potvrzení objednávek budou firmy platit
Další přešlap Schillerové u EET: Mylně tvrdí, že se zavádí vyšší odpočet na partnera
Z chemie málem propadla. Dnes s její pomocí tvoří unikátní šperky ze živých přírodnin
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
26. 5. 2006 20:05
Dobrý den,
Prosím o Váš odborný názor k následujícímu dotazu:
Jako fyzická osoba podnikám jako provozovatel restaurace, jsem plátce DPH, v současné době využívám k provozování živnosti pronajaté prostory, ale do budoucna plánuji investici do vlastního objektu.
Nyní mám smlouvu o dílo se stavební firmou která začíná realizovat "Novostavbu rodinného domu s provozovnou" podlahová plocha pro bydlení převažuje podlahovou plochu provozovny v poměru cca 51%/49%. Z novely zákona o DPH jsem zjistil, že celý objekt v tomto případě připadne do snížené sazby DPH tj.5%.
Dotaz zní takto: Stavení firma fakturuje stavební práce s 5% DPH, vrátí mi FÚ jako plátci DPH oněch 5% ? nebo se v této sazbě DPH nevrací?
Nebo by pro mě jako pro plátce DPH bylo lepší z pohledu snížení celkových nákladů poměr podlahových ploch obrátit na 49%/51%, aby charakter objektu připadl do základní sazby tj.19% a FÚ tak vrátil oněch 19%.
Dosud mi nikdo nebyl schopen na tento dotaz kvalifikovaně odpovědět. Předem velmi děkuji.Jirka