Re: Druhá mateřská -prosím pí.Jiřku
Pokud se se zaměstnavatelem dohodnete, není problém s neplaceným volnem, když on na to přistoupí. Jeho délka není nikde omezena, záleží jen na domluvě. Když máte neplacené volno, jste stále zaměstnancem a když pak nastoupíte na mateřskou, budete mít mateřské dávky. Příjmy nesmíte mít z toho pojistného vztahu, na základě kterého pobíráte mateřské dávky. Takže když si neplatíte nemocenské pojištění jako OSVČ a nebudete tedy mít nárok na mateřskou i z podnikání, budete pobírat mateřskou z HPP a k tomu můžete podnikat. Pokud byste si platila nemocenské pojištění i jako OSVČ (nejméně 9 měsíců před mateřskou), měla byste mateřskou i z podnikání, ale nesměla byste mít pak z toho příjmy.
Pozor na zdravotní pojištění. Protože po 4. roce dítěte už nebudete pobírat rodičovský příspěvek, nebudete už z tohoto titulu pojištěna státem. Takže byste musela platit zdravotní pojištění za to neplacené volno (odváděl by to zaměstnavatel a Vy byste mu to musela vrátit). Musíte se na pojišťovně nahlásit jako osoba pečující celodenně o dítě do 7 let, pak budete zase pojištěna státem.
Re: Druhá mateřská -prosím pí.Jiřku
Moc děkuji paní Jiřko! Budu tedy na neplac.volnu až do nástupu na druhou mateřskou-zaměstnavatel bude souhlasit-ví že se chci vrátit a zatím i o mě stojí :o) a u toho si budu platit zdravotní pojištění. První dítě bude chodit od 4 let do školky a já budu stále OSVČ i po dobu mateřské.
Ještě jednou děkuji!
Petra
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 5. 2006 17:24
Dobrý den paní Jiřko a ostatní,
jsem na rodič.dovolené s 1.dítětem a chtěla bych další. Se zaměstnavatelem mám písemně dohodnuto neplacené volno do 4let věku dítěte. Druhé dítě ale zcela jistě nestihnu porodit do tohoto termínu-budou tam min 3 měsíce navíc-můžu si se zaměstnavatelem dohodnout delší neplacené volno (třeba o půl roku navíc) a z něj přejít na druhou mateřskou dovolenou? K tomu ještě navíc podnikám na ŽL ale jen s výdělkem do 40tis ročně (neplatím zálohy ani SP)-mohla bych tedy pobírat mateřskou ze zaměstnání a dále podnikat na ŽL při narození druhého dítěte? Nebo na druhou mateřskou půjdu z ŽL? Děkuji za odpověď na zamotaný dotaz :o)
Petra