Re: Zkušené účetní * zálohy ČEZ aj.
Účtování záloh jsem tady dnes už uváděla, je to dotaz od p. Evy v 9.02 hod. - Účtování záloh z pohledu DPH.
A k první otázce - nevyúčtované zálohy zaúčtujete 100000,-- 314/491 (doporučuji anal. účtu 314) a DPH bude uvedeno v celkové částce DPH vůči FÚ - daňová povinnost či nadm. odpočet, které nebyly do 31.12.05 uhrazeny. Je to srozumitelné, nevím, jak to mám napsat jasněji. Event. se ptejte.
Děkuji za odpověď. Na Vaši první odpověď v těch 9.02 jsem se podívala. V běžném roce mi účtování záloh v účtu je jasné.
A jak to ale bude, když část záloh je nákladech DE a vyúčtování celého období bude v 2006 v účetnictví.
Nástin účtování:
celková faktura 200 000 502 321
nevyčerpaná záloha -100 000 502 314
DPH (rozdíll) 19 000 343 321
Je to takto správně.
Mnohokrát děkuji za konzultaci.
Jestli chcete, podívejte se na http://www.volny.cz/prechod/
tam najdete možné řešení této i jiných situací spojených s přechodem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
31. 5. 2006 12:31
Dobrý den všem,
prosím potřebuji poradit.
Od 1. 1. 2006 FO vede účetnictví. K 31. 12. 2005 vedla daňovou evidenci.
V závazkách nám zůstala nevyčerpaná záloha u Čez a dalších obchodních firem.
Potřebuji poradit. Na který účet mám uvést počáteční stav této nevyčerpané zálohy ZD je 100 000 a DPH 19 000, celkem 119 000.
A na které účty se účtuje v průběhu roku záloha ČEZ, její úhrada, daňový doklad k záloze a celkové vyúčtování.
Děkuji.