Re: mladiství a směnnost 12 hodin
Mladistvý je do 18 let, nutnost vyjádření zákonného zástupce. Mladiství nesmí pracovat v noci (od 22 do 6 h). Nesmí pracovat pod zemí a tam, kde je ohroženo jeho zdraví atd. Přestávky musí mít nejpozději po 4,5 h nepřetržité práce. Mladší 16 let nesmí pracovat více než 6 h denně, max. 30 h týdně. Pokud je mu více než 16 let, tak podle mě může pracovat STEJNĚ JAKO PLNOLETÝ (kromě té noční práce od 22 do 6). Tedy i 12 h směny. Konkrétně o 17 letých nikde nic není. (viz ZP §83a, odst 2 písm.d a §163 - 168 - pracovní podmínky mladistvých).
V "novém" zákoníku ale má být pracovní doba omezena u všech mladistvých.
Re: mladiství a směnnost 12 hodin
Paní Jiřko, děkuji moc, včera jsem tomu věnovala téměř celý den, volala jsem po inspektorátech, docela jsem je i zmátla a nevěděli, dnes mi na ÚP,kde mám dobrou zkušenost s panem Mgr.který sice už nemá podávat info,ale umluvím ho,ten mě přesvědčivě řekl to samé co vy, neexistuje nařízení, že by dvanáctky směli dělat mladiství od 17 let-takto totiž postupoval bývalý zaměstnavatel s tím, že je to někde nařízeno,¨tak není.Něco jiného ovšem je, když si zaměstnavatel určí,že dle podmínek provozu na dvanáctky přijme jen 17 leté,to je jeho právo,ale neopírá se to o zákon,jak mi tvrdily personalistky,ale bohužel neuměly odpovědět na základě čeho,pár hodin mi zjišťování trvalo,dobrala jsem se stejného výsledku jako mi sdělujete vy,jsem ráda,že mám od vás potvrzené.Děkuji moc!PS Na semináři k ZP jsem byla,ale lektor nezmiňoval omezení prac.doby u mladistvých,pohlídám si zda to projde, díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
31. 5. 2006 16:04
Prosím, máte zkušenosti - mladistvý zaměstnanec je od 15-18 let, do 16 let jen 30 hod týdně, absolutní zákaz přesčasové práce do 18 let, od kolika let může směnovat ? noční od 18 let, to je jasné, ale jak s odpolední a od kolika let smí dělat dvanáctky ? vychází mi, že i 16letý může dělat dvanáctky, tudíž může směnovat - ale ne noční - je to tak ? máte prosím brigádníky studenty a jakou máte zkušenost s jejich zaměstnáváním a na co kouká inspektorát práce ? vstupní prohlídky ano, dotaz zní prosím- od kolika let směnost a dvanáctky ? v bývalém zaměstnání dvanáctky mohli dělat jen 17letí a neřekli mi proč - že je to někde napsaný, ale já nic nenašla a ted je mám taky zaměstnávat ?? děkuji moc