Výměra podpory v nezaměstnanosti

• (neregistrovaný)

4. 6. 2015 10:42

Dobrý den, byla bych ráda, kdyby mi někdo poradil, zda má cenu podávat odvolání na výši podpory v nezaměstnanosti. Včera jsem byla na úřadě práce a když jsem se zarazila nad výší vyměřené podpory v nezaměstnanosti, tak mi paní řekla, že se mi výše vypočítává z mateřské dovolené, protože jsem se včas nenahlásila (do 3 pracovních dnů) na úřad práce.
    3 roky jsem byla na mateřské dovolené do 1.11.2014
    pak jsem se šla nahlásit na úřad práce,kde mi byla poskytována podpora v nezaměstnanosti od 28.11.2014 do 31.1.2015
    od 1.2. do 19.4.2014 jsem byla zaměstnána a k 20.4. mi byla vystavena pracovní neschopenka, kterou jsem předala svému již bývalému zaměstnavateli. Ukončení neschopenky bylo k 14.5.2015 a 18.5. jsem se znovu nahlásila na úřad práce.
    Je toto rozhodnutí úřadu práce správné? Stále si myslím, že by se mi výše podpory měla vypočítat z posledního zaměstnání, jelikož jsem byla po ukončení pracovního poměru neschopna práce a v ochranné lhůtě.

Velice vám děkuji za vaše názory!!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 8. 2015 15:06

ivzez

Otázka je starší, ale odpověď se může hodit dalším.

> …Včera jsem byla na úřadě práce a když jsem se zarazila nad výší vyměřené podpory v nezaměstnanosti, tak mi paní řekla, že se mi výše vypočítává z mateřské dovolené, protože jsem se včas nenahlásila (do 3 pracovních dnů) na úřad práce.

Mateřská dovolená je volno od zaměstnavatele na péči o dítě. Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou
      nemocenského pojištění, nelze z ní počítat žádnou další dávku (např. podporu v nezaměstnanosti).

Pokud se uchazeč o zaměstnání na ÚP nezaregistruje do tří dnů po skončení zaměstnání,
      počítá se podpora z průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předchozího kalendářního roku.
      Průměrná mzda za 1. až 3. čtvrtletí roku 2014 činí 25.179,- Kč,
      podpora činí v prvních dvou měsících3.777,- Kč, 3.022,- Kč a poslední měsíc 2.770,- Kč.

Viz Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání

> …3 roky jsem byla na mateřské dovolené do 1.11.2014…

Mateřská dovolená (MD) trvá 28 (v případě vícečetného porodu 37) týdnů.
      Po MD následuje (pokud trvá zaměstnání) rodičovská dovolenoá (maximálně do tří let věku dítěte).

> …od 1.2. do 19.4.2014 jsem byla zaměstnána a k 20.4. mi byla vystavena pracovní neschopenka, kterou jsem předala svému již bývalému zaměstnavateli. Ukončení neschopenky bylo k 14.5.2015 a 18.5. jsem se znovu nahlásila na úřad práce. Je toto rozhodnutí úřadu práce správné? Stále si myslím, že by se mi výše podpory měla vypočítat z posledního zaměstnání, jelikož jsem byla po ukončení pracovního poměru neschopna práce a v ochranné lhůtě.

Ochranná lhůta po skončení zaměstnání se vztahuje k nároku na nemocenské
      ze zaniklého nemocenského pojištění, nikoliv k podpoře v nezaměstnanosti.

Kdybyste se zaregistrovala na ÚP a teprve potom onemocněla, počítala by se podpora
      z posledního zaměstnání. Vy jste se však na ÚP zaregistrovala až po skončení nemoci v OL.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).