Jen na živnostenském úradě se raději neptejte. Tam mi kdysi řekli, že ŽL mohu mít klidně pět let, ale dokud není "aktivován" u zdravotní pojišťovny a na sociální správě, tak jsem vlastně nezačal podnkání. Po dvou měsících jsem si tedy šel "aktivovat" živnost na zmíměné úřady a tam mi pro změnu řekli, že je to naprostá blbost a platí to hned ode dne vydání ??? Naštěstí jsem se hned po vydání ŽL přihlásil alespoň na FÚ.
Živnostenské úřady vědí o čem mluví. A to, že si na sociálce a zdravce vymýšlí právě potvrdil Petr.
Jinak z hlediska jednotlivých úřadů:
a) registrace k dani z příjmů do 15ti dnů od okamžiku, kdy započal výdělečnou činnost (§ 39 odst. 1 zákona o daních z příjmů) - čili až se skutečně začne - to je novinka od roku 2015
b) registrace na zdravotní pojišťovně do 8mi dnů od zahájení samostatné výdělečné činnosti (§ 10 odst. 3 zákon o veřejném zdravotním pojištění) - čili až se skutečně zahájí, tak se registruje a od té doby se taky platí zálohy (za okamžik zahájení bych viděl uzavření nájemní smlouvy)
c) registrace na sociálce do 8 mi dnů od zahájení samostatné výdělečné činnosti (§ 48 odst. 1 písm. a) zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení) - platí to samé jako o zdravotní pojišťovně
Děkuji všem za radu, přímo na živnostenském úřadu Prahy 4 mi poradili takto:
"Dobrý den,
dle živnostenského zákona je vznik ohlašovací živnosti dnem ohlášení. V případě, že nebudete současně s ohlášením živnosti zahajovat podnikatelskou činnost, můžete písemně oznámit živnostenskému úřadu přerušení provozování živnosti (při ohlášení živnosti kromě „Jednotného registračního formuláře“ vyplníte i „Změnový list“). Živnost může být přerušena na dobu určitou, kterou si stanovíte sám a uvedete na změnovém listě.
S pozdravem
Robert Martišek,
vedoucí oddělení koncesí a živnosti"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2015 8:47
Dobrý den hodlám začít podnikat a nejprve bych si chtěl pronajmout prostory od města(Praha 4) a až pak oficiálně zahájit podnikání (chci provozovat antikvariát). Živnost volná: 49. Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím Problém je, že když chci podat nabídku na prostory se záměrem, že tam chci podnikat, musím přiložit kopii živnostenského listu a uvést svoje IČO, jinak se městská rada mou nabídkou nebude zabývat. Chci se proto zeptat: Je možné už teď v červnu si založit živnost s datem zahájení činnosti např. 1.září 2015? Tak abych měl už teď v ruce svůj živnostenský list a přidělené svoje IČO a mohl hned podat nabídku na městské obchodní prostory? Zároveň potřebuji do konce srpna ještě zůstat evidovaný na úřadu práce...[/color]