Jen na živnostenském úradě se raději neptejte. Tam mi kdysi řekli, že ŽL mohu mít klidně pět let, ale dokud není "aktivován" u zdravotní pojišťovny a na sociální správě, tak jsem vlastně nezačal podnkání. Po dvou měsících jsem si tedy šel "aktivovat" živnost na zmíměné úřady a tam mi pro změnu řekli, že je to naprostá blbost a platí to hned ode dne vydání ??? Naštěstí jsem se hned po vydání ŽL přihlásil alespoň na FÚ.
Živnostenské úřady vědí o čem mluví. A to, že si na sociálce a zdravce vymýšlí právě potvrdil Petr.
Jinak z hlediska jednotlivých úřadů:
a) registrace k dani z příjmů do 15ti dnů od okamžiku, kdy započal výdělečnou činnost (§ 39 odst. 1 zákona o daních z příjmů) - čili až se skutečně začne - to je novinka od roku 2015
b) registrace na zdravotní pojišťovně do 8mi dnů od zahájení samostatné výdělečné činnosti (§ 10 odst. 3 zákon o veřejném zdravotním pojištění) - čili až se skutečně zahájí, tak se registruje a od té doby se taky platí zálohy (za okamžik zahájení bych viděl uzavření nájemní smlouvy)
c) registrace na sociálce do 8 mi dnů od zahájení samostatné výdělečné činnosti (§ 48 odst. 1 písm. a) zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení) - platí to samé jako o zdravotní pojišťovně
Děkuji všem za radu, přímo na živnostenském úřadu Prahy 4 mi poradili takto:
"Dobrý den,
dle živnostenského zákona je vznik ohlašovací živnosti dnem ohlášení. V případě, že nebudete současně s ohlášením živnosti zahajovat podnikatelskou činnost, můžete písemně oznámit živnostenskému úřadu přerušení provozování živnosti (při ohlášení živnosti kromě „Jednotného registračního formuláře“ vyplníte i „Změnový list“). Živnost může být přerušena na dobu určitou, kterou si stanovíte sám a uvedete na změnovém listě.
S pozdravem
Robert Martišek,
vedoucí oddělení koncesí a živnosti"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Klempířův návrh na zrušení koncesionářských poplatků je paskvil, upozorňují úřady
Tuzemské cestovní náhrady se mimořádně zvýší, týká se to však jen vozidel na naftu
V Praze lze erotické letáky rozdávat jen u skládky. Darling Cabaret to zkoušel obejít
Návrh novely zákoníku práce mění pravidla náboru uchazečů o zaměstnání
Zaměstnanecké benefity v JMHZ: Jak je správně vykazovat?
Nárok na důchod může ovlivnit i evidence na úřadu práce. Rozhodují tato pravidla
10. 6. 2015 8:47
Dobrý den hodlám začít podnikat a nejprve bych si chtěl pronajmout prostory od města(Praha 4) a až pak oficiálně zahájit podnikání (chci provozovat antikvariát). Živnost volná: 49. Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím Problém je, že když chci podat nabídku na prostory se záměrem, že tam chci podnikat, musím přiložit kopii živnostenského listu a uvést svoje IČO, jinak se městská rada mou nabídkou nebude zabývat. Chci se proto zeptat: Je možné už teď v červnu si založit živnost s datem zahájení činnosti např. 1.září 2015? Tak abych měl už teď v ruce svůj živnostenský list a přidělené svoje IČO a mohl hned podat nabídku na městské obchodní prostory? Zároveň potřebuji do konce srpna ještě zůstat evidovaný na úřadu práce...[/color]