Re: POHODÁŘI - pomóóc!!
Ze stránek Stormware:
http://www.stormware.cz/update.asp
V roce 2005 bylo do programu doplněno sledování pohybů na účtech, na které se účtuje v cizí měně. Při účetní uzávěrce se převádí zůstatky analytických účtů podle jednotlivých měn, proto se v účetním deníku může k jednomu analytickému účtu vyskytnout několik převodů. Nejčastěji se vytvoří dva záznamy, přičemž jeden eviduje převod v Kč a jeden v cizí měně. Součet těchto převodů je skutečným zůstatkem analytického účtu v Kč.
Sledování pohybů bylo do programu zařazeno během roku 2005. V účetním deníku v roce 2005 existují zápisy, které do verze LÉTO 2005 neevidovaly na účtech pohyb v cizí měně. Teprve při jejich následné editaci nebo při vytváření nových záznamů od verze LÉTO 2005 byl tento pohyb v cizí měně evidován.
Po uzavření účetnictví roku 2005 (tzn. po datové uzávěrce) je tedy nutné v agendě Počáteční stavy účtů opravit zůstatky v cizí měně na správné. Plnohodnotné využití sledování cizích měn v účetním deníku je tak možné až od tohoto účetního období t.j. od roku 2006.
Pokud jste ještě neuzavřeli účetnictví roku 2005 a potřebujte tisknout účetní sestavy v cizích měnách, je možné provést úpravu v agendě Počáteční stavy účtů, kde k 1.1.2005 k účtům, které měly mít zůstatek v cizí měně doplníte tento údaj o CM. Poté zeditujete každý doklad v cizí měně vytvořený v release, který v deníku cizí měny neevidoval. Tím zajistíte správné vyčíslení cizí měny v deníku a zároveň správný zůstatek cizí měny k 31.12. 2005.
Uvedené skutečnosti ovlivňují pouze koncové stavy analytických účtů v cizích měnách v roce 2005. Nemají žádný vliv na stavy účtů v Kč, které jsou bez ohledu na účtování cizích měn správné, účetní a závěrkové sestavy v Kč jsou rovněž správné.
Doporučení:
Účetní jednotka by měla ve svých interních předpisech uvést, že od určitého data začala sledovat stavy účtů (účtové osnovy) v národní měně a zároveň i v cizích měnách a že při účetní uzávěrce jsou z tohoto důvodu rozdělené uzávěrkové zápisy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
5. 6. 2006 14:23
POHODÁŘI, pomozte prosím. Prvně zpracovávám uzávěrku v POHODĚ. Zadala jsem si účetní závěrku, kdy se mi aktiva a pasiva převedeou na konečný účet rozvážný=702 a účty 5xx a 6xx na účet 710-účet zisku a ztrát.Toto vše mi program provedl-v účetním deníku vidím, ale zpracoval aji např.účet 261!!! jednou naúčtoval 702/261 s plusem a jednou smínusem? Proč? Samozřejmě že účet 261 mám k 31.12. zústatek nulový!! Psala jsem na Horkou linku, ale stále žádná odpověď a DP se blíží!!