Dobrý den, o normě nevím, ale za sebe bych ve spolupráci se zaměstnavatelem udělal malý test: Kupte si kilo jahod a dejte jej do misky na stánek. Udělejte foto, aby bylo průkazné, že se s obsahem nemanipulovalo. Večer misku opět společně zvažte a uvidíte. Z fyzikálního hlediska je hmotnostní úbytek vlivem odpařování vody jasný a nezpochybnitelný.
Žádná taková obecně platná norma neexistuje - ba ani nemůže, neb přirozený úbytek váhy závisí na teplotě, vlhkosti, ...
Ovšem je-li Váš zaměstnavatel takový hlupák jak popisujete (spíše však zloděj, který Vás zcela vědomě okrádá když se necháte), bude lepší jít pracovat k někomu jinému, solidnějšímu.
No, pokud se dobrovolně necháte okrádat, tak k tomu těžko něco říct. Ovoce (vyjma např. banánů) se skladuje při teplotách těsně nad 0°C a při relativní vlhkosti kolem 90%, nejen proto, aby se nekazilo, ale v neposlední řadě proto, aby neztrácelo příliš hmotnost. To, že ve stánku v 30°C a více stupních někde na ulici ovoce vysychá, pochopí každý debil, zjevně krom vašeho zaměstnavatele.
Namátkou rychlým hledáním na Googlu: http://zahradaweb.cz/trendy-ve-skladovani-ovoce/
"Po sklizni ztrácí 1kg ovoce na hmotnosti dýcháním a ztrátou vlhkosti při teplotě +15°C a rel. vlhkosti 50 % přibližně 2,00 g / den. Při teplotě +3°C a rel. vlhkosti 92 % už pouze 0,35 g / den."
(Samozřejmě to nevydávám za autoritativní zdroj, ale dotyčný pán má rozhodně lepší představu než ten blb, pro kterého pracujete. Jinak viz experimentální ověření navrhované, které navrhoval Inkvizitor o kousek výše.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
22. 6. 2015 4:14
Dobrý den,
Může mi prosím někdo poradit,jestli existuje norma na denní ztrátu hmotnosti u čerstvých jahod? Pracuji jako prodavač na stánku s čerstvými jahodami. Můj zaměstnavatel každé ráno přiveze určité množství jahod, např.300KG.Jahody jsou většinu dne na slunci. Vzhledem k tomu,že nepodvádím při vážení, každý den mám v pokladně manko, i přesto,že vím,že se žádné zboží neztratilo.Jsem přesvědčený o tom,že za jeden den jahody vlivem slunečního záření nebo tepla v takovém množství ztrácí na váze,ale zaměstnavatel mi tvrdí,že to je nesmysl,a každý den mi nějaký ten rozdíl ztrhne ze mzdy.Existuje nějaká norma pro ztrátu hmotnosti v takovémto případě,nebo má zaměstnavatel pravdu,když tvrdí že je to nesmysl a chybu bych měl hledat v sobě? Předem děkuji za radu či odpověď.